Marcel Iures | cariera, roluri
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul Dumneavoastra mai jos



Marcel Iures

Marcel Iures s-a nascut la 2 august 1951, la Bailesti si este unul dintre actorii de marca ai cinematografiei romanesti, semnand pe afisul multor productii romanesti de dinainte de 1989. Dupa Revolutie, a plecat in Statele Unite, reusind in scurt timp sa isi faca un nume in cetatea filmului american, Hollywood. Marcel Iures este un nume cunoscut si recunoscut pe plan international pentru talentul si rolurile sale de film.

Este unul din fondatorii Teatrului ACT, alaturi de Alexandru Dabija, arh. Octavian Neculai, Felicia Craciun si Doina Levinta. Teatrul ACT este primul teatru de proiecte independent din Romania, deopotriva producator de spectacole proprii, scena-gazda si promotor pentru spectacole produse impreuna cu alte companii independente. Printre primii sustinatori ai Fundatiei sunt nume celebre, ca Tom Cruise, Sir Ian McKellen, Richard Eyre, Tom Stoppard, Diana Rigg, Judi Dench, Alan Rickman, Ian Holm si Liviu Ciulei.

Cariera internationala a lui Marcel Iures este legata de cateva roluri in filme, dintre care cele mai cunoscute: Amen, Razboiul lui Tom Hart, Misiune: Imposibila, Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului si Pacificatorul.

Performantele sale artistice in domeniul teatral sunt legate si de importante roluri in teatrul de televiziune (inainte de 1990) si in teatrul radiofonic national.
Din 2004 este presedintele Festivalului International de Film Independent "Anonimul".
In 2006, a dublat in romana vocea lui Doc Hudson, in productia Pixar/Disney Masini.
In 2007 semneaza lectura audio-book-ului Humanitas "Remember - Mateiu Caragiale".

Despre momentul in care a realizat ca doreste sa fie actor si despre modelele vietii sale, Marcel Iures marturiseste: "pe cand aveam 16-17 ani, mi-am pus pe nas niste ochelari de vedere cu dioptrii. La vremea aceea, nu aveam nevoie de ei. Vedeam perfect. Si m-am uitat in oglinda. Prin lentile nu vedeam nimic, asa ca m-am uitat pe deasupra lor. Am fost fascinat de faptul ca imi vedeam reflexia in oglinda, pe deasupra ochelarilor si nu prin ei. Mi s-a parut ca e ceva: sa te vezi bine fara ochelari, desi purtandu-i. De aici a cam pornit totul.(...) Seva vietii mele urca din modelele pe care le-am avut, din faptul ca trei sferturi din viata am baut apa din fantana, din pamant, iar nu din teava, ca am mancat paine si mamaliga facute de bunica si de mama mea, ca am baut lapte de la vaca din grajd si ca am mancat mere abia culese din pom. Seva vine din faptul ca am intalnit oameni care au trait meditand, incercand, nu spunand. Mai cadeau in genunchi, se mai rostogoleau, dar se ridicau. Erau oameni. Si mai vine din imensul noroc pe care mi l-a dat Dumnezeu: am primit o nevasta minunata, o adevarata forta, si un baiat absolut normal, un om. Si mai vine seva si din faptul ca eu cred in povesti cu ingeri si cred in Dumnezeu. Nu-s multe. Le poti strange intr-o batista." (sursa: Formula AS nr. 518)

Roluri in teatru
La Teatrul National din Cluj-Napoca (1978-1981):
Beckman in piesa "Afara in fata usii” de Wolfgang Borchert, regia Mihai Maniutiu;
Corifeul in "Persii" de Eschil, regia Mihai Maniutiu;

La Teatrul Bulandra (din 1981):
recita in "Poezia muzicii tinere", spectacol realizat de Florian Pittis (1981);
Arhiepiscopul Sharon in "Cabala Bigotilor" de Mihail Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu;
Garcin in "Cu usile inchise" de Jean-Paul Sartre, regia Mihai Maniutiu (1982);
Tom in “Menajeria de sticla” de Tennessee Williams, regia Ioan Taub (1982)
Horatio in "Hamlet" de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu (1985);
Contele in “Uriasii Muntilor” de Luigi Pirandello, regia Catalina Buzoianu(1986);
in “A treia teapa” de Marin Sorescu, regia Ion Caramitru (1987);
Contele in “Cainele gradinarului” de Lope de Vega, regia Florian Pittis (1988);
Lysander in "Visul unei nopti de vara" de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1991)
Beckman in "Afara in fata usii” de Wolfgang Borchert, regia Mihai Maniutiu(1991);
Versinin in "Trei surori" de Anton Cehov, regia Alexandru Darie (1995);
Caligula in "Caligula" de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu (1996);
Hamlet in “Hamlet” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei(2000);
Henric IV in “Henric IV” de Luigi Pirandello, regia Liviu Ciulei (2005);

La Teatrul Odeon:
Richard III in "Richard al III-lea de William Shakespeare, regia Mihai Maniutiu (1993);
Chiriac in "O noapte furtunoasa“ de Ion Luca Caragiale, regia Mihai Maniutiu (1998);
Boca in "Camera de Hotel" de Barry Gifford, regia Alexandru Dabija (2008)

La Teatrul National Bucuresti
Richard II in “Richard II” de William Shakespeare, regia Mihai Maniutiu (1996).

La Teatrul Act:
"Omor in catedrala" dupa T.S. Eliot, regia Mihai Maniutiu (1995).
“Cetatea Soarelui” de Tommaso Campanella, regia Mihai Maniutiu (1998);
"Tovarase Frankenstein, conducator iubit!", regia Mihai Maniutiu (prezentat in cadrul festivalului Frankenstein de la Weimar - capitala culturala a Europei)(octombrie 1999);
Spectacolele "Arta" de Yasmina Reza si "Oscar" de Claude Manier, in regia lui Alice Barb - coproductie cu Compania Of-Of (decembrie 2000);
participare la Festivalul Independent de Teatru, organizat in paralel cu Festivalul National de Teatru si constituindu-se intr-o "sectiune off" a acestuia (noiembrie 2000);
Bruscon in "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard, regia Alexandru Dabija (2001);
Krapp in "Ultima banda a lui Krapp", dupa Samuel Beckett, regia Alexandru Dabija (2003);
Martin in “Capra sau Cine e Sylvia?” de Edward Albee, regia Alexandru Dabija (2007);
Tatal lui Robert in "Acasa la tata" de Mimi Branescu, regia Alexandru Dabija (2009).

Filmografie
Tatal fantoma (post-productie-2010)
In deriva (serial TV HBO 2010)
Foyle"s Wa (TV series 2010)
Manusi Rosii (2010)
The Philanthropist (TV series 2009)
Goal! 3(2009)
Thick as Thieves (2009/I)
Calatoria lui Gruber (2008)
Trial & Retribution XV: The Rules of the Game (2008)
Logodnicii din America (2007)
Youth Without Youth (2007)
Pirates of the Caribbean:At world"s end (2007)
Masini (2006; dublajul din engleza in romana)
Spooks (Episode #5.9) (2006)
Gool! / Goal! (2005)
Isolation (2005)
Pestera / The Cave (2005)
Project W (2005)
Prins la inghesuiala / Layer Cake (2004)
Valizele lui Tulse Luper, partea a II-a / The Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea (2004)
Aventurile unei zile (2004)
Cambridge Spies (2003)TV
3 pazeste (2003)
Vlad Nemuritorul (2002; dublajul din romana in engleza)
Razboiul lui Tom Hart / Hart"s War (2002) - S.S. StendartenFuhrer (Colonel) Werner Visser
Amen (2002) - Papa Pius al XII-lea
I Hope... (2001)
Elita / The Elite (2001)
Faimosul paparazzo (1999)
Fii cu ochii pe fericire (1999)
Pacificatorul (1997 / The Peacemaker (1997)
Ochii care nu se vad (1987-1996) - Paul Valerian
Misiune: Imposibila (1996)
Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994)
Somnul insulei (1994)
Balanta (1992)
Cei care platesc cu viata (1991)
Un Bulgare de huma (1989)
Vacanta cea mare (1988)
Domnisoara Aurica (1985)
Sezonul pescarusilor (1985)
Sa mori ranit din dragoste de viata (1983)
Castle in the Carpathians (1981)
Artista, dolarii si ardelenii (1979) - Pistolarul
Vis de ianuarie (1978)
Aurel Vlaicu (1977)

Premii, Nominalizari
Nominalizare UNITER pentru cel mai bun actor (stagiunea 1992-1993), pentru rolul din spectacolul "Richard III" de W. Shakespeare;
Premiul UNITER pentru cel mai bun actor (stagiunea 1997-1998), pentru rolul titular din spectacolul "Richard al II-lea" de W. Shakespeare;
Premiul UNITER pentru cel mai bun actor (stagiunea 2000-2001), pentru rolul Bruscon din spectacolul "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard ;
Premiul UNITER de excelenta (stagiunea 2002-2003): Marcel Iures, fondatorul Teatrului Act - catalizator al miscarii teatrale independente;
Premiul Festivalului de Dramaturgie Contemporana (2009) pentru cel mai bun rol masculin, pentru rolul tatal lui Robert din spectacolul "Acasa la tata" de Mimi Branescu.
Nominalizare British Theatre Awards in TNA - Manchester si Manchester Evening Awards.

Marcel Iures
Marcel Iures




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

VIKINGUL SALTARET, Bucuresti

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
21.500 de vizitatori au ajuns la TARGUL DE TURISM AL ROMANIEI de la ROMEXPO

Intre 21 si 24 februarie 2019, in Centrul Expozitional ROMEXPO, s-a desfasurat editia de primavara a TARGULUI DE TURISM AL ROMANIEI (TTR). 21.500 de vizitatori au avut la dispozitie cea mai variata oferta pentru petrecerea timpului liber. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele