Singeorz Bai | statiunea Singeorz Bai
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Singeorz Bai
Singeorz Bai
Singeorz Bai


Singeorz Bai



Statiunea Sangeorz Bai este situata partea nordica a Romaniei, in judetul Bistrita-Nasaud, in amonte de Somesul Mare, in partea de sud a Muntilor Rodnei (Carpatii Orientali), intr-o zona deluroasa, altitudine 435-450 m, la 50 km nord-est de Municipiul Bistrita (resedinta judetului Bistrita - Nasaud). Localitatea numara peste 10.500 locuitori si este cunoscuta ca statiune balneara incepand cu secolul al XVII-lea. Clima montana moderata prezinta veri reci (temperatura medie in iulie este de - 5,5°C). Temperatura medie anuala este de 7,5°C, umiditatea depaseste 82%, iar media precipitatiilor este de 800 mm anual.

In 1770, oficialitatile din Viena consemneaza pentru prima data pe harta imperiala Sangeorzul ca o statiune cu ape minerale. Aceste ape minerale sunt cunoscute sub denumirea de Hebe, fiind cele mai bogate in calciu din sud-estul Europei. Este vorba despre falia Maieru - Parva - Valea Cormaitei unde apele se aduna de la mari distante. In scurgerea lor, apele intra in contact cu bioxidul de carbon ce vine pe falia Rodnei, de unde primesc o presiune foarte mare. In conditii de presiune, bioxidul de carbon se dizolva in apa de infiltratie, la fel ca si substantele minerale.

Statiunea Sangeorz Bai dispune de numeroase izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, care sunt carbonate, hipertonice si izotonice; namol mineral; mofete. Apele minerale de aici rivalizeaza, din punct de vedere al proprietatilor lor, cu cele de la Vichy (Franta) si Karlovy Vary (Cehia). Apele minerale de la Sangeorz-Bai au, insa, o eficacitate mai mare in tratamentul afectiunilor tubului digestiv (gastrita hipoacida cronica si hiperacida, gastrita cronica, ulcer duodenal, sechele dupa operatii de ulcer efectuate pe stomac, colita cronica, constipatie cronica), al bolilor hepato-biliare (dischinezie biliara, colicistita calcaroasa sau necalcaroasa, stari postoperatorii ale ficatului, hepatita cronica, pancreatita cronica), al bolilor metabolice si nutritionale (diabet melitus, hiperuricemie, hiperlipemie, obezitate, guta cu manifestari la nivelul articulatiilor). In cura externa, apele minerale de la Sangeorz -Bai au efect terapeutic asupra bolilor reumatismale degenerative si diartritice.

Statiunea dispune de instalatii pentru bai calde in cada cu ape minerale, pentru electroterapie si hidroterapie, pentru aerosoli si inhalatii, pentru impachetari cu namol mineral cald si cu parafina, mofete; de asemenea, ea dispune de izvoare cu ape minerale pentru cura interna si de sali de gimnastica medicala si de o statie de imbuteliere a apei minerale.

Posibilitati de petrecere a timpului liber si distractie diverse: club, cinematograf, sala de jocuri mecanice, terenuri de tenis si de volei, excursii la Dealul Prihodiste - Marcus, unde exista o mofeta sonora naturala (gazul trece prin apa producand un zgomot asemanator fierberii, zgomot sesizabil de la distanta), excursii la faimoasele pivnite de vinuri de la Lechinta, cu degustare, sau excursii la Bistrita pentru a vedea zidurile orasului medieval (secolul XV) si Turnul Dogarilor, Casa Argintarilor (secolul XV) , care adaposteste Sectia de istorie - arheologie a Muzeului judetean, cladirile "Sugalete" (secolele XV - XVI) si un complex unic de 20 de arcade exterioare care alcatuiesc o galerie cu bolti sprijinita de 21 de pilastri.

Clima este de tip topo - climat - montan prin preponderenta zilelor calme si raritatea vanturilor puternice, precum si frecventele inversiuni termice si ale unor fenomene meteorologice generate de acestea ca: roua, bruma, ceata sau uneori invaluirea zonei in negura. Frecventa zilelor calme este de peste 60% din timpul anului, in oras si, mai ales, pe vai, putandu-se sesiza usor brizele de munte si vale care transporta spre asezarea sangeorzana in depresiune un aer puternic oxigenat.

Factorii de clima si proprietatile solului, precum si conditiile de relief genereaza o compozitie floristica de unicitate prin diversitate si valoare ecologica.

Apele de munte sunt cristaline si coboara din apropierea crestei principale a muntilor Rodnei, de la circa 10 km de Pietrosul Mare, incepandu-si revarsarea de la 1800 m altitudine in Cormaia.

Puteti afla mai multe despre Sangeorz Bai vizitand si www.singeorzbai.com.





Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele