Dubai City - orasul viitorului
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Dubai City - orasul viitorului



Dubaiul are un climat subtropical, motiv pentru care trebuie vizitat mai ales in perioada noiembrie-martie. Chiar daca ajungeti pe aceste meleaguri exotice in restul anului, puteti fi siguri ca nu veti uita prea usor vacanta petrecuta aici.

Prima impresie
La Dubai se ajunge extrem de usor. De trei ori pe saptamana, un Boeing Tarom pleaca la lasarea serii de la Otopeni si aterizeaza patru ore mai tarziu pe cel mai modern aeroport din Orientul Mijlociu - Dubai International Airport. Nu vreau sa fiu negativist, insa prima impresie despre Dubai o sa v-o faceti nervosi, obositi si plictisiti. Si asta pentru ca formalitatile de intrare in tara sunt lungi si anevoioase. Dubaiul este principala destinatie a muncitorilor din sud-estul Asiei, incepand cu India si terminand cu Filipinele. Astfel ca, la sosirea in aeroport, trebuie sa va asezati la rand alaturi de familii intregi de asiatici (extrem de numeroase) si de alti cetateni ai lumii, pentru a vi se lua amprenta ochiului (nu va speriati! este o procedura cat se poate de inofensiva: va uitati cu un ochi printr-un fel de binoclu si vi se face o poza), dupa care intrati la controlul de pasapoarte (o procedura la fel de lunga). Abia pe urma va puteti colecta bagajele si iesi in caldura si umiditatea excesiva a Dubaiului.

Cazare
Orasul va va fermeca de cum puneti piciorul in taxiul cu aer conditionat, care va va duce spre hotelul de 4* sau 5*. Trebuie sa va spun ca, in Dubai, facilitatile de cazare sunt extraordinare, combinand confortul european cu luxul arabesc. Hotelurile modeste sunt rare, iar preturile celor de lux se ridica la nivelul unui asezamant de 2* sau 3* din batrana Europa. In plus, mai e Burj al Arab, singurul hotel de 7* din lume... Si cu asta am spus totul despre conditiile in care puteti locui in cel mai important oras al Emiratelor Arabe Unite.

Istoria orasului
Daca inainte de a ajunge in Dubai ati vazut orasul doar la televizor, veti fi placut surprinsi sa constatati ca insulele construite de om, cladirile inalte, din otel si sticla, si mall-urile uriase chiar exista. Daca stiti cate ceva despre istoria orasului, va veti cruci si intreba cum, in doar cativa zeci de ani, Dubaiul a ajuns dintr-un satuc de pescuitori de perle prototipul orasului viitorului. Raspunsul este destul de simplu: s-a descoperit petrol, s-au obtinut bani multi, iar familia de emiri din fruntea Dubaiului a stiut ce sa faca cu acesti bani. De asemenea, a fost constienta ca rezervele naturale nu tin o vesnicie si a avut viziunea de a transforma asezarea intr-o capitala financiara a lumii, oferind conditii de viata la nivel inalt si de dezvoltare economica fara niciun fel de ingradire (in Dubai nu se platesc niciun fel de taxe). Astfel, banii au adus alti bani de la investitorii straini, iar populatia de straini a ajuns la aproape jumatate din totalul locuitorilor emiratului. Si daca tot l-au facut mare, frumos si modern, au decis sa-l si lege de lume prin rute aeriene directe. Asa s-a nascut unul dintre cele mai moderne aeroporturi din lume si, ce e mai important, asa a aparut ceea ce in momentul actual reprezinta cea mai performanta si mai luxoasa companie aeriana de pe glob: Emirates Airlines.
Deci avem cu ce ajunge si unde locui in Dubai.

Cumparaturi
Dar ce e de facut in acest oras? O sa incep cu artileria grea: shopping-ul. Dubaiul are facilitati de shopping intalnite doar la New York, Singapore sau Hong Kong la preturi mult mai reduse, emiratul fiind o zona in care nu se percep taxe. Unde puteti face cumparaturi? Incepeti cu Deira City Centre, mutati-va apoi la Burjuman si continuati cu Emirates mall (nu toate intr-o zi, pentru ca nu veti avea timp si, in plus, veti fi frustrati!). Rezervati-va cel putin doua zile pentru shopping. Ce puteti cumpara? Tot. Imbracaminte de firma, electronice performante, incaltaminte, decoratiuni, mobila, obiecte traditionale, aur, automobile si orice va mai doreste sufletul, pentru ca le gasiti pe toate la cele mai bune preturi. Nu uitati de bazaruri! O fi Dubaiul orasul viitorului, dar radacinile nu si le-a uitat. Recomandarea mea este bazarul de aur sau Gold Souk - stradute peste stradute pline cu magazine ce vand aur de toate culorile si formele, de la bijuterii grele arabesti pana la ineluse si lantisoare executate dupa modelul vostru. Iar pentru a sarbatori bucuria de a cheltui si de a cumpara, in Dubai exista doua evenimente legate de shopping devenite in timp adevarate sarbatori nationale: festivalul de shopping (in ianuarie/ februarie), unde puteti castiga zilnic, la tombole, o masina de lux, si Surprizele verii, ce se desfasoara in iunie si iulie, cand extravaganta shopping-ului atinge culmi maxime, iar reducerile sunt de pana la 75%. Cu aceste ocazii, preturile de inchiriere a camerelor de hotel scad, pentru a atrage cat mai multi turisti, iar tarifele pentru biletele de avion se ieftinesc. Un oras care stie sa se vanda!

Bonus:
Vizitatorii au la dispozitie peste 25 de mall-uri, precum si piete in aer liber amenajate in jurul orasului. Daca ziua nu va este de ajuns pentru a face cumparaturi, puteti merge la shopping si noaptea. Bazarul de noapte este locul de unde puteti achizitiona orice va doriti, tarabele fiind deschise pana in zori.

Ce si unde mancati
Dupa atata shopping, e momentul pentru o masa gustoasa, nu-i asa? Incercati o masa cu mezze (aperitive) arabesti la un restaurant de pe plaja sau aduceti-va aminte de Europa savurand un meniu international la unul dintre localurile de lux situate la etajele superioare ale marilor hoteluri - cu panorama Dubaiului luminat a giorno. Ca in cazul oricarui alt serviciu, preturile in ceea ce priveste mancarea nu va vor face o gaura in buget. In plus, diversitatea culinara este covarsitoare (veti ajunge acasa "cocosati" de uimire de cate veti vedea in acest oras): delicii indiene, chinezesti, japoneze, frantuzesti si italienesti asteapta sa va gadile apetitul culinar la orice colt de strada.

La plimbare prin Dubai
Si acum parca ar merge o plimbare. Problema e ca, in Dubai, nu prea aveti pe unde sa va plimbati pe jos. Obligatoriu, incepeti din Dubai Creek, pentru a observa viata de zi cu zi a portului, neschimbata de zeci de ani, dar totusi modernizata. Vase mai mici sau mai mari inca aduc in port marfuri din toata lumea. Daca sunteti atenti, veti putea zari hamali ce cara cu spatele bunatatile sosite de peste mari si tari. Daca nu aveti rau de mare, luati o barca si plimbati-va pe aceasta limba de apa sarata, ce imparte orasul in doua: Deira si Bur Dubai, fiecare cu portia ei de muzee de arta orientala, moschei si mall-uri. Pentru a explora aceste parti ale orasului in profunzime, aveti nevoie de o masina sau de un taxi, deoarece, in Dubai, toata lumea este motorizata, iar trotuarele sunt destul de rare.
Ce nu trebuie sa ratati in afara de monumentele dedicate cumparaturilor? Districtul Bastakya, pentru a va umple de atmosfera vechiului Dubai, cu stradute inguste si case mici, pescaresti. Exista aici un fel de muzeu al satului, numit "tourist village", cu galerii de arta, un centru cultural si restaurante. Sheikh Saeed House este fosta resedinta a familiei conducatoare, asezata strategic langa apa, pentru ca seicul sa poata observa de la balcon activitatea din port. Dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si este un exemplu de arhitectura locala.

Moschei
Dintre moschei, Marea Moschee din Bur Dubai are cel mai inalt minaret din tot orasul (aproximativ 70 m si nu mai putin de 45 de domuri din sticla si otel). Este o cladire pe care nu o veti uita curand, reprezentand principalul loc de rugaciune din emirat.
Moscheea Jumeirah, cel mai fotografiat obiectiv religios din oras, poate fi recunoscuta datorita minaretelor sale gemene. Este spectaculoasa mai ales noaptea, gratie luminilor inteligent amplasate, ce-i confera un aer sacru. La lasarea serii, mai faceti o plimbare cu taxiul pe Sheik Zayed Road, inima comerciala a Dubaiului si zona cu cei mai multi zgarienori. Va veti simti ca in "Star Trek".
Neaparat faceti poze aici. Vor fi cele mai reusite! Nu ratati nici targul de peste, care insa trebuie vazut dis-de-dimineata. Nu pentru cumparaturi (doar nu o sa va apucati de gatit cu atatea restaurante in jur), ci pentru atmosfera si senzatia de normalitate pe care le ofera in mijlocul tehnologiei viitorului.

La plaja
Daca vreti plaja, indreptati-va catre Jumeirah. Situata pe coasta Golfului Arabic, aceasta parte a Dubaiului are plaje cu nisip fin si palmieri. Aici se afla simbolul modern al orasului Dubai: Burj al Arab, singurul hotel de 7* din lume, construit in forma de vela, unde toate camerele sunt apartamente. Preturile sunt la fel de ametitoare ca panorama pe care o ofera de la ultimul etaj, insa luxul este maxim. Daca aveti bani, merita sa petreceti aici macar o noapte, pentru a va simti la fel ca un seic.

Stiati ca?
- Viza pentru Dubai costa 55 de dolari si se obtine cu ajutorul companiei aeriene cu care zburati, Emiratele neavand reprezentanta consulara in Romania.
- Multe stewardese de pe Emirates sunt romance, asa ca nu trebuie sa va mirati daca, data viitoare, cand veti zbura cu aceasta linie aeriana, vi se va vorbi in limba natala.
- Toate marile companii de media internationale isi au cate o reprezentanta in oraselele satelit ale Dubai-ului: Dubai Media City sau Dubai Internet City.
- In ciuda a ceea ce s-ar putea crede, Dubaiul nu este capitala Emiratelor Arabe Unite. Aceasta onoare ii revine Abu Dhabi-ului.
- Aproape toti soferii de taxi sunt indieni sau pakistanezi, astfel ca engleza pe care o vorbesc va va aduce aminte de comediile englezesti.
- Preturile locuintelor pe Palm Islands incep de la 70.000 de euro (un apartament cu o camera) si ajung la cateva milioane (o vila cu sapte camere, piscina si ponton propriu).
- "Daca nu a venit Mohamed la munte, a venit muntele la El" este un proverb celebru, ce se aplica si in cazul centrului de schi, sanius si snowboard din Dubai, unde, in interior, sunt cateva grade sub zero, iar in exterior temperatura depaseste 50 grade C.
Tot in Jumeirah se afla insulele artificiale Palm Islands (in numar de doua), a caror poveste o cunoasteti din numeroase reportaje si documentare. Prima dintre ele este gata si si-a primit chiar si primii locuitori. Mai spre larg, in plina constructie, este The World, un complex de insule private ce au forma hartii lumii. Si acestea au fost deja achizitionate de persoane private sau de companii straine. Dubaiul este o destinatie in continua dezvoltare. Puteti sa va mutati aici sau sa vizitati orasul timp de cateva zile. Oricum, va veti simti ca acasa. O casa asa cum visati doar in cele mai indraznete visuri ale voastre si care, culmea, EXISTA!

Material realizat de Razvan Marc - Clever Travel
www.hiparion.com





Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Cele mai atractive obiective turistice din Venetia

Venetia va ramane un centru economic important si unul dintre cele mai populare orase turistice din Italia si din Europa. Odata ajunsi in Venetia, veti putea admira numeroase obiective turistice, unele mai interesante si atractive ca altele. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele