Sf Gheorghe - Orasul Sf Gheorghe din Romania
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Sf Gheorghe
Sf Gheorghe
In aceeasi regiune


Sf Gheorghe



Localitatea Sfantu Gheorghe se intinde pe partea stinga a pe celui mai vechi brat al Dunarii - Sfantu Gheorghe, in apropierea gurii de varsare a Dunarii in Marea Neagra. Pe o suprafata administrativa de 60575,87 ha, comuna Sfantu Gheorghe este alcatuita din aproximativ 358 gospodarii in care traiesc aproximativ 971 oameni ce si-au pastrat traditiile si limba ucraineana. In present, suprafata intravilana este de 75,98 ha, iar planurile de extindere sunt pentru o suprafata de 123,32 ha.

Informatii generale
Aflata in extremitatea estica a Deltei Dunarii, localitatea Sfantu Gheorghe este situata in partea de est a judetului Tulcea, la 120 km de Tulcea pe bratul Sfantu Gheorghe si la 35 km de orasul Sulina. Comuna este delimitata la nord de comuna Crisan si orasul Sulina, la est si sud de Marea Neagra, iar la vest de comuna Murighiol.
Clima este continentala, cu veri calduroase, ierni geroase cu vanturi puternice, temperatura medie anuala de 11°C, iar cantitatea medie de precipitatii este de 440l/ mp anual.
Accesul in Sfantu Gheorghe este posibil doar naval. Se poate lua vaporul din portul Tulcea (Tulcea - Sfantu Gheorghe 4 ore), portul Mahmudia (Mahmudia - Sfantu Gheorghe 2 ore 30") sau portul Murighiol (Murighiol - Sfantu Gheorghe 2 ore). Accesul in porturile Mahmudia si Murighiol se face din orasul Tulcea, pe sosea, fiind la 30 km, respectiv 38 km de acesta. Programul vaporului variaza in functie de sezon, mai multe informatii se pot obtine de la NavRom Delta S.A. Tulcea (0240.511.528 / 0240.511.553) sau NavRom Galati.

Localitatea Sfantu Gheorghe a fost atestata in documentele istorice din secolul al XIV-lea, cand dezvoltarea economiei a favorizat cresterea rolului negustorilor italieni la gurile Dunarii. In acea perioada genovezii instituie un veritabil monopol in apele Marii Negre, facand comert cu pestele pescuit la gurile Dunarii. In hartile de epoca, printre centrele economice puternice de pe teritoriul Dobrogei, este mentionata si localitatea San-Giorgio, Sfantu Gheorghe de astazi, cum apare pe harta genovezului Visconti, din anul 1318.
In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, razboaiele ruso-turce s-au desfasurat si la Gurile Dunarii, din cauza dorintei Rusiei de a ocupa aceste teritorii. Luptele au distrus tinutul Dobrogei si au provocat ruinarea economica a provinciei, iar populatia a fost decimata sau imprastiata.
Din spusele batranilor, satul este format in parte din refugiati politici din Rusia, pe timpul imparatesei Ecaterina cea Mare, de frica ostirii. Locuitorii comunei sunt urmasi ai acestor refugiati. Colonizarea zonei cu populatie de origine slava s-a facut in mai multe etape. Primii refugiati au venit in urma bataliei de la Poltava din anul 1709, cand tarul Rusiei, Petru cel Mare, trece la represalii impotriva celor care au luptat pentru eliberarea Ucrainei. Al doilea val mare de refugiati ajunge in zona dupa anul 1775, cand tarina Ecaterina a doua desfiinteaza oastea ucrainiana cu centrul la Zaporijie. Circa 8000 de locuitori ai acestei zone ajung in Delta Dunarii, asemanatoare ca peisaj si bogatie piscicola cu cea natala, a Niprului. Denumirea cazacilor zaporojeni este de haholi, iar limba vorbita este ucraineana, amestecata cu multe cuvinte de diferite origini (romana, turca, greaca) in functie de populatiile cu care au intrat in contact.
Haholii sunt ortodocsi de rit vechi ce respecta calendarul rusesc. Ucrainienii nu s-au amestecat cu lipovenii, desi limba si obiceiurile li se aseamana. Nici astazi haholilor nu le place sa fie confundati cu lipovenii.
Ocupatia principala a oamenilor din Sfantu Gheorghe este pescuitul, ce le asigura hrana si reprezinta principala sursa de venit. Cresterea animalelor se face intr-un fel aparte in Delta Dunarii: animalele sunt lasate libere pe grinduri unde isi cauta hrana. Lipsa terenurilor agricole ii determina pe localnici sa pastreze in saivane doar animalele de tractiune si rar cate o cornuta, restul fiind aduse in gospodarii inaintea sacrificarii.
Recoltarea stufului reprezinta o ocupatie sezoniera a satenilor, pe care il folosesc in constructia caselor, saivanelor, gardurilor si acoperisurilor.

Turismul rural a cunoscut in ultimii ani o puternica dezvoltare, ce le aduce satenilor surse de venit suplimentare pe perioada verii. Turismul se practica atat in gospodariile localnicilor, cat si in pensiuni amenajate. Toate casele asigura cazare si masa, aceasta bazandu-se in special pe preparate din peste.

Traditii in Sfantu Gheorghe
Hramul localitatii - 6 mai - are loc o slujba la biserica, gospodinele din localitate pregatesc mancare, iar dupa slujba se intinde o masa mare in curtea bisericii la care participa toti satenii. De hram se organizeaza concursuri de barci, de cai, de sfoara si de dans. Seara hramului se petrece cu muzica si dans;
Catalaua - de Sfantul Andrei - se leaga de grinda un colac din faina ornat cu bomboane, iar barbatii trebuie sa sara si sa muste din colac fara a folosi mainile; pentru cei tineri, cine reuseste sa muste inseamna ca se insoara in acel an;
Vecera - in seara zilei de 6 ianuarie, in Ajunul Craciunului pe stil vechi, se merge cu colaci si cadouri la rudele apropiate: fini, cumetri, frati sau surori mai mari, la toate persoanele respectate;
Pastele blajinilor (Pastele mortilor): are loc in ziua de luni, a opta zi dupa Paste; se merge in cimitir, satenii organizeaza masa la mormintele familiilor si se pomenesc mortii. Dupa terminarea slujbei, satenii impart bucate vecinilor. E un ritual important, care prilejuieste revenirea simbolica la vatra a copiilor satului, inclusiv a celor plecati, care locuiesc si muncesc in orase.
Craciunul pe calendarul vechi - 7 ianuarie: are loc o slujba la biserica si seara se merge cu colindul;
Anul Nou pe calendarul vechi - 14 ianuarie ;

Plaja din Sfantu Gheorghe
In vecinatatea satului se gaseste o plaja salbatica, cu nisipuri fine, ce se intinde de-a lungul tarmului pana la Sulina (38 km). Ca o particularitate, adancimea marii creste lin, exitand o zona sigura pentru scaldatul copiilor.

Pescuitul
Pentru amatorii de pescuit, zona ofera posibilitatea unor partide de crap, somn, stiuca, anghila, caras, biban, in Dunare, lacuri si canale sau pescuit marin la chefal, calcan, rechin. Permisele de pescuit sportiv se obtin de la firma ce a concesionat activitatea piscicola in zona, de la punctul de lucru din Sfantu Gheorghe.

Trasee turistice pe apa
Turistii se pot bucura de plimbari pe Dunare, canale si lacuri cu ambarcatiuni specifice zonei: caiucul, lotca sau mahuna sau pot opta pentru salupe sau ambarcatiuni rapide.

Traseul Sulina - Sfantu Gheorghe pe ruta: oras Sulina - canalele: Busurca - Imputita - cordon litoral - Tataru - localitatea Sfantu Gheorghe
Traseul Sulina - Sfantu Gheorghe pe ruta: oras Sulina - canal Busurca - canal Rosu - canal Imputita - lac Rosulet - cherhana Rosulet - lac Rosu - baza turistica Rosu - lacul Puiu - canal Mocansca - lac Erenciuc - brat Sfantu Gheorghe - localitatea Sfantu Gheorghe
Tur Sfantu Gheorghe pe ruta: localitatea Sfantu Gheorghe - canalele: Zaton - Buhaz - Palade - Crasnicol - bratul Sfantu Gheorghe - localitatea Sfantu Gheorghe

Flora si fauna
Climatul din Delta Dunarii este temperat semiarid, specific stepelor pontice. Durata de stralucire a soarelui este mare, media multianuala fiind de 2250 de ore, iar precipitatiile sunt reduse cantitativ. Statisticile meteo pentru zona Deltei Dunarii releva ca sunt 142 de zile de vara, 60 de zile de iarna, iar primaverile au durata aproape egala cu toamnele.
Printre cele 29 de regiuni umede din jurul Marii Negre, Delta Dunarii ocupa locul intai nu numai ca suprafata, dar si ca biodiversitate. In Delta Dunarii au fost identificate 5200 de specii de plante si animale. Aici vietuieste 98% din fauna acvatica europeana. In Delta Dunarii sunt mai multe tipuri de colonii: de starci, lopatari, tiganusi si cormorani, de pelicani, de pescarusi, de avoazete si ciocantorsi.

Peisajul bratelor din Deltei Dunarii este dominat de volumul enorm de apa care se scurge, de meandre, difluente si zavoaie. Bratul Sfantu Gheorghe este orientat spre sud-est si are un curs sinuos desfasurat pe 112 km si transporta 22 % din debit. La varsare formeaza insulele Sacalin.





Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele