Deva - Orasul Deva din Romania
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Deva
Deva
In aceeasi regiune


Deva



Deva, resedinta judetului Hunedoara, este situata pe malul stang al Muresului, la 187 m altitudine, la poalele muntilor Apuseni si Poiana Rusca. Desi prima atestare a Devei dateaza din 1269, numeroase vestigii, in mare parte conservate la Muzeul Judetean Hunedoara, demonstreaza ca localitatea dateaza din neolitic, din epoca pietrei slefuite (5500-2500 i.e.n.). Toate celelalte epoci istorice care s-au succedat sunt bine reprezentate pe acest teritoriu, dovada fiind numeroasele vestigii din epoca bronzului, a civilizatiei daco-romane si a epocii prefeudale ce a urmat retragerii aureliene. Resedinta voievodala din 1307 si centru al unui district militar valah inca din secolul al XIV-lea, Deva, dominata de cetate, cunoaste o importanta dezvoltare economica in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara si pe tot parcursul Evului Mediu. In timpul atacurilor turcesti din anii 1550, 1552 si 1557, localitatea a fost devastata, iar cetatea asediata.
In toamna anului 1600, in drumul sau spre Praga, prin Deva trece Mihai Viteazu. Asezarea strategica determina ocuparea cetatii in 1686 de catre austrieci. In cursul secolelor al XV-lea si al XVII-lea, in orasul Deva iau fiinta, gratie dezvoltarii mestesugurilor, breslele cizmarilor, croitorilor, tamplarilor, etc.
Locuitori ai Devei si ai satelor din imprejurimi au participat la rascoala din 1784 condusa de Horia, Closca si Crisan, luand parte la atacul dat de rasculati la inceputul lunii noiembrie 1784 asupra cetatii in care se adapostea nobilimea. In timpul revolutiei de la 1848-1849, Deva devine terenul unor lupte inversunate, iar la inceputul lunii august 1849, in timpul exploziei de la depozitul de munitii, zidurile cetatii sunt aruncate in aer. Cetatea ramane in ruina pana in zilele noastre.
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea iau nastere si se dezvolta la Deva banci, pravalii, institutii de stat, ateliere mestesugaresti. Locuitorii Devei au participat, alaturi de toti romanii din Transilvania, la marea adunare de la Alba-Iulia, la 1 decembrie 1918.

Pentru a pune in valoare potentialul turistic al zonei si pentru a facilita accesul catre Cetatea Devei, in anul 2003 au inceput lucrarile pentru constuirea unei telecabine pe Dealul Cetatii. Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului - 278 metri si a diferentei de nivel - 158 metri, este primul din Europa. Utilajul a fost achizitionat de la firma austriaca Doppelmayr, firma care mai are o telegondola instalata in tara noastra, in statiunea Mamaia.
Lucrarile au inceput in luna septembrie 2003 si au fost finalizate in luna iunie 2005. Instalatia asigura legatura mecanica de la statia de plecare, situata la cota 180,0 metri pana la platforma intermediara a Cetatii Deva situata la cota 342,65 metri, respectiv o diferenta de nivel de circa 160,00 metri. Cele doua statii sunt legate prin calea de rulare pe care se deplaseaza telecabina, avand lungimea de 277 de metri, sina fiind rezemata pe 24 de stalpi metalici, cu fundatii izolate din beton, cu talpa din beton simplu, bloc din beton armat si piese metalice de prindere prin bulonare, iar capacitatea telecabinei este de 16 persoane. Statia de plecare consta din platforma de plecare, deschisa si acoperita, cu suprafata de 121,77 mp si avand sina de glisare de asemenea deschisa si acoperita.
Statia de sosire se amplaseaza la cota 361,20 metri pe platforma a doua a cetatii, intre al doilea si al treilea zid. Statia consta dintr-o incapere cu troliu si dispozitivele anexa, cu suprafata de 10,80 mp, si platforma sosire, deschisa si acoperita, cu o suprafata de 15,50 mp. Comanda telecabinei se face prin statie, dar poate fi efectuata si prin radio si telefon, aceasta putandu-se realiza chiar de la sediul firmei din Austria. Ascensorul beneficiaza de trei sisteme de franare, ceea ce face sa ofere siguranta maxima celor care au placerea de a face o plimbare cu telecabina.


Click AICI pentru mai multe poze din Deva.




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele