Sibiu | turism Sibiu, poze Sibiu
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Sibiu
Sibiu
Atractii turistice
In aceeasi regiune


Sibiu



Orasul Sibiu are un farmec aparte, deoarece este un "oras-muzeu" care evoca, prin zidurile turnului de aparare, prin bastioanele fostei cetati, vremurile unei frumoase istorii. Orasul pastreaza peste timp amintirea unor oameni de seama ai istoriei, artei si culturii nationale, figuri ilustre din randul celorlalte nationalitati - sasi, maghiari - care au trait si creat pe aceste meleaguri pe care le-au considerat dintotdeauna patria lor. "Orasul vechi", asezat chiar in centru, este inconjurat de zidurile vechii cetati. Prin traditie, Sibiul este impartit in orasul de sus si cel de jos. Sibiul este cunoscut ca un puternic centru turistic cu numeroase si diverse obiective turistice. De asemenea, imprejurimile sale sunt pitoresti si cu locuri atragatoare.

Obiective turistice:

Muzeul National Brukenthal a fost construit pe baza unui plan realizat de un arhitect vienez in jurul anilor 1781 - 1785, in stil baroc tarziu. Portalul din piatra masiva este impodobit deasupra intrarii cu stema lui Samuel Brukenthal. Coridorul de la intrare este sustinut de coloane puternice de piatra.

Turnul Sfatului este asezat intre Piata Mare si Piata Mica. Este patruns de doua bolti, deschizand drumul spre orasul de jos. Este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orasului Sibiu. Are acest nume deoarece apara poarta de intrare in cea de a doua incinta, situata in imediata apropiere a cladirii ce adapostea primaria Sibiului, mentionata in documente la 1324. In forma sa actuala, turnul Sfatului se ridica pe inaltimea a sapte etaje retrase succesiv, avand fatadele marcate prin deschideri inguste de forma unor metereze. La parter are o ampla trecere boltita. Accesul in interior este posibil printr-o usa de mici dimensiuni, de unde, prin intermediul unei scari spiralate, se ajunge la etajele superioare. Edificiul actual este rezultatul mai multor faze de constructie, fiind suprainaltat si chiar inglobat unui grup de cladiri. Din constructia initiala s-a pastrat, probabil, doar nucleul ridicat pana la inaltimea primului etaj.

Turnul Scarilor se ridica pe fundatiile celui mai vechi element pastrat din incinta de fortificatii din jurul bisericii existente aici la sfarsitul secolului al XII-lea si inceputul secolului al XIII-lea. Pe sub acest turn se ajunge la scarile care fac legatura dintre "Orasul de sus" si cel "de jos" in directia strazii Turnului.

Turnul Preotilor asigura accesul spre Piata Huet. Turnul, prevazut, de asemenea, cu o trecere boltita, se ridica pe inaltimea a doua etaje, avand un acoperis piramidal scund. In afara de cate o lezena plasata in colturile turnului de plan rectangular, nu remarcam nici un element orientativ pentru datare.

Turnul Scarii Aurarilor este o constructie de plan rectangular dezvoltata pe inaltimea a doua etaje, cu un acoperis mansardat in doua trepte. La nivelul parterului, turnul este strapuns de o trecere boltita in cruce, prin care se ajunge la scarile ce duc in Piata Aurarilor. Ambele etaje gazduiesc cate o incapere folosita in prezent ca locuinta si care sunt prevazute cu ferestre ample dreptunghiulare. Aceste ferestre sunt specifice Renasterii, cele de la etajul II avand ancadramente cu cornisa dreapta sustinuta de friza de denticule. Prin aspectul sau actual (lipsa oricarui element de plastica decorativa), turnul ne ofera un aspect care cu greu ar mai putea fi pus in legatura cu fortificatia din secolele XIII -XIV. Data incizata pe latura dinspre Piata Aurarilor, 1567, face referiri, cu mare probabilitate, la momentul inglobarii turnului in complexul casei alaturate.

Turnul Portii Cisnadiei este unul dintre cele mai bine pastrate elemente ale incintei a III-a de fortificatii. Are forma unei prisme de plan dreptunghiular ce se inalta pe doua etaje. Deschiderile dreptunghiulare de la nivelul primului etaj sunt desigur de provenienta mai recenta, dar meterezele inguste pastrate pe toate fatadele turnului apartin perioadei initiale de constructie. Parterul, boltit semicilindric pe axa transversala, asigura accesul in incinta cetatii. Pe fatada vestica a turnului - restaurat in anii 1970 -se evidentiaza spatiul de ghidare a portii rabatabile, sistem larg raspandit in Evul Mediu.

Turnul Dulgherilor este o constructie care la baza prezinta o forma circulara, delimitata de portiunea urmatoare printr-o cornisa pronuntata. De la acest nivel, turnul capata forma unei prisme octogonale, incheiata in partea superioara prin clasica portiune iesita in afara, sustinuta de console cu guri de pacura intre arce. In ceea ce priveste datarea turnului, ea este posibila pe baza elementelor stilistice si formale doar cu o mare aproximatie, deoarece astfel de forme se intalnesc pe parcursul mai multor decenii.

Turnul Olarilor este considerat de multi cercetatori ca fiind de provenienta mai recenta (de pe la mijlocul secolului al XVI-lea). Turnul Olarilor este unit cu urmatorul turn de aparare printr-un zid realizat in cel putin doua faze, asa cum demonstreaza insasi structura materialului de constructie. Jumatatea inferioara este realizata din piatra bruta, iar suprainaltarea (inaltimea zidului a fost aproape dublata) este executata din caramida. Zidul era prevazut cu metereze in partea superioara, unde aparatorii puteau ajunge printr-un coridor de acces acoperit, sustinut de o insiruire de arcade de descarcare. Sistemul este larg raspandit si la cetatile satesti din judetul Sibiu, un exemplu tipic fiind fortificatia din Valea Viilor.

Turnul Archebuzierilor este cel mai sudic dintre cele trei turnuri. Forma sa actuala este a unei prisme ortogonale cu partea superioara iesita in afara, sprijinita, la fel ca majoritatea turnurilor sibiene, pe console in ale caror arce de legatura sunt prevazute guri de aruncare. Meterezele de la primul nivel, in forma de gaura de cheie, sunt realizate special pentru posibilitatea executarii focului de archebuze. Materialul de constructie este piatra (pana la inaltimea de circa 1 metru), iar de aici in sus, exclusiv caramida. Pozitia turnului fata de zid permitea oarecum flancarea, cinci din laturile sale fiind situate in exteriorul acestuia. Coroborand toate elementele cunoscute, putem considera actualul turn ca o transformare si suprainaltare a unui turn mai vechi.

Turnul Pielarilor
Turnul Pulberariei


Biserica Evanghelica este construita pe ruinele unei basilici romane la mijlocul secolului al XIV-lea si terminata in 1520. In secolul al XV-lea a suferit o serie de tranformari, iar la inceputul sec.XVI au fost realizate doua pridvoare de intrare. Clopotnita, modesta pana atunci, a fost ridicata cu inca doua etaje, apoi s-au adaugat turnuletul cu scarile de acces spre clopotnita si galeriile unde se fac prezente elemente ale Renasterii.

Click AICI pentru mai multe poze din Sibiu.




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele