Baia Mare - Orasul Baia Mare din Romania
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Baia Mare
Baia Mare
In aceeasi regiune


Baia Mare



PREZENTARE GENERALA
Municipiul Baia Mare, resedinta judetului Maramures, este un important centru urban din nord-vestul Romaniei. Este situat in partea vestica a judetului, in depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al Raului Sasar, la o altitudine medie de 228 m fata de nivelul marii, fiind cuprins de coordonatele geografice 47°39' - 47°48' latitudine nordica si 23°10' - 23°30' logitudine estica.
in componenta municipiului Baia Mare intra si localitatile Blidari, Firiza, Valea Neagra, Valea Borcutului, insumand o suprafata de 23.471 ha. La nord se invecineaza cu Muntii Ignisului, la sud cu localitatile Recea si Grosi, la est cu orasul Baia Sprie si la vest cu comuna Tautii Magheraus. Datorita pozitiei sale geografice avantajoase, Baia Mare intruneste atributele unui insemnat nod rutier si feroviar, constituind punctul de convergenta pentru localitatile din imprejurimi: Baia Sprie, Recea, Tautii Magheraus.

SCURT ISTORIC
Cadrul fizico-geografic si bogatele resurse naturale existente in zona Baia Mare au oferit din cele mai vechi timpuri conditii prielnice pentru comunitatile umane. S-au gasit dovezi ca acest teritoriu a fost locuit de oameni primitivi inca din paleoliticul superior.
in epoca bronzului este semnalata prezenta tracilor din care s-au desprins mai tarziu geto-dacii. Bazinul baimarean a facut parte din marele stat dac centralizat si independent creat de Burebista. Vastul material etnografic, folcloric si lingvistic, precum si dovezile arheologice si istorice ne confirma etnogeneza, vechimea si continuitatea statornica a romanilor pe aceste meleaguri.
Primele informatii scrise cu privire la Baia Mare ne infatiseaza un centru minier dezvoltat, cu aspect de oras medieval, cu forme proprii de organizare si conducere caracteristica localitatilor libere din acea vreme, fiind supus numai autoritatii centrale a statului.
Prima atestare documentara apare acum mai bine de sase secole, in anul 1329, cand cancelaria regelui Carol Robert emite un document in care este pomenit prima data orasul Baia Mare sub numele de "Rivulus Dominarum" (Raul Doamnelor). Cele mai ample informatii despre organizarea administrativa, eligibilitatea organelor de conducere si competenta lor ne sunt furnizate de documentul privilegial emis de cancelaria regelui Ludovic I cel Mare de Anjou la 20 septembrie 1347.
intr-un document din anul 1411 este pomenita pentru prima data monetaria Baia Mare, unul din cele mai vechi si vestite ateliere de acest gen din Transilvania.
in 1446, domeniul Baia Mare, impreuna cu minele sale este trecut in proprietatea familiei Corvinestilor, drept rasplata pentru faptele de vitejie ale lui Iancu de Hunedoara impotriva invaziei otomane.
Din dispozitia lui a inceput constructia unei catedrale, numita "Sfantul Stefan", care avea ca anexa un turn impozant, "Turnul Stefan".
in anul 1469, Matei Corvin emite un document de mare insemnatate pentru baimareni, prin care le acorda acestora dreptul de a-si intari sistemul de aparare cu ziduri inalte prevazute cu bastioane, santuri si palisade menite sa preintampine atacurile din afara. Baia Mare a capatat infatisarea unei cetati puternice, fapt ce rezulta si din utilizarea expresiilor de "castrum" sau "castellum", adaugate ulterior la numele localitatii, pentru a-l evidentia caracterul fortificat.
Anul 1490 a fost un an nefast pentru baimareni. Localitatea a fost ocupata temporar de trupele poloneze ale printului Ioan Albert.
in 1526, Baia Mare trece in proprietatea principelui Ioan Zapolya, urmand o perioada de decadere a vietii economice a orasului, datorata unor repetate dispute, concesiuni si vanzari intre principii ardeleni.
1547 este anul infiintarii unei importante institutii de invatamant, denumita "Schola Rivulina", apartinatoare cultului reformat. Timp de peste doua secole, aceasta scoala s-a afirmat ca un adevarat leagan de cultura, asigurand pregatirea unui numar mare de slujbasi pentru functii bisericesti, administrative si in domeniul mineritului.
in semn de recunostinta pentru anularea unor datorii de catre Mihai Viteazul, in anul 1600, arendasul minelor Felician Herbstein a pus sa se bata la monetaria din Baia Mare o medalie omagiala din aur cu chipul domnului valah, realizand astfel una din cele mai reprezentative efigii cunoscute in numismatica.
in anul 1703, vestitul capitan de haiduci Pintea Viteazul participa cu detasamentele sale, alaturi de Francisc Rakoczi al II-lea, la lupta de eliberare a orasului din mainile austriecilor.
in 1748 autoritatile austriece infiinteaza la Baia Mare Inspectoratul Superior Minier (Inspector Obermat), pentru care s-a construit o cladire adecvata si o noua monetarie.
1889 este anul aparitiei primului ziar in limba romana, "Gutinul", publicatie saptamanala cu profil social-literar si economic.
Aceasta sumara prezentare a profilului istoric al localitatii trebuie intregita prin mentionarea unor date legate de constructii si monumente reprezentative, care au adus in timp faima acestor locuri.

MONUMENTE DE ARHITECTURA MEDIEVALA
· Biserica de lemn
Constructie maramuresana, monument de arta populara ridicat in anul 1630 in satul Chechis; in anul 1939, acest monument a fost adus in Baia Mare, constituindu-se in obiect de muzeu, formand impreuna cu alte gospodarii traditionale Muzeul etnografic in aer liber.
· Biserica "Sfanta Treime"
A fost construita in perioada 1717-1720; este o constructie in stil baroc, avand doua turle identice cu acoperisul in forma de bulb; in prezent folosita ca lacas de cult pentru credinciosii romano-catolici, aceasta biserica este inzestrata cu picturi murale, vitralii si sculpturi, precum si cu un mobilier masiv de lemn.
· Casa "Iancu de Hunedoara"
Acest edificiu reprezinta o parte a fostului castel medieval ridicat de voievod pentru sotia sa, Elisabeta; cladirea a fost terminata de Matei Corvin in anul 1468. Aceasta cladire este una reprezentativa pentru Centrul Vechi al municipiului baia Mare. in spatiul generos al acesteia se organizeaza diverse expozitii (in prezent fiind in administrarea Muzeului Judetean Maramures).
· Turnul "Stefan"
Este monumentul de arhitectura medievala cel mai reprezentativ al municipiului Baia Mare; ridicat de catre Iancu de Hunedoara, aceasta este construit in stil gotic si are o inaltime de peste 40 m. Turnul a fost utilizat pentru supravegherea strategica a orasului si pentru paza impotriva incendiilor.
· Localul Monetariei
Construit in perioada 1734-1737, aceasta se constituie intr-un obiectiv important al orasului; actualmente este sediul Muzeului Judetean Maramures.
· Turnul Macelarilor
Acest edificiu a fost inaltat in secolul al XV-lea; legenda spune ca din acest turn s-ar fi tras glontul care l-a ucis pe Pintea Viteazul.
· Vechiul Han al orasului
Aici se desfasurau in trecut targurile baimarene. Din anul 1870, acesta a servit ca sediu al primariei orasului; in prezent, in aceasta cladire functioneaza Judecatoria locala, Notariatul si Colegiul de Avocati.

CLADIRI MODERNE REPREZENTATIVE
· Biserica ortodoxa romana
Constructie extinsa pe structura unui vechi lacas de cult, avand astazi infatisarea unui edificiu arhitectonic impresionant; are doua turnuri semete, fatada prezentand o fresca policroma care il reprezinta pe "Dreptul Judecator".
· Catedrala"Adormirea Maicii Domnului"
Situata in zona de est a orasului, aceasta a fost ridicata in anii 1905- 1911; interiorul catedralei este de o valoare artistica ridicata; picturile interioare fiind realizate de artistul Gheorghe Busuioc
· Casa de cultura
Ridicata in anul 1971, aceasta are o sala de spectacole de 700 locuri, precum si o serie de sali pentru diverse activitati cultural-artistice, holurile spatioase, finisajele cu lambriuri din esente lemnoase constrastante si structura mestesugita a plafonului, cu o imensa dantelarie din piatra, confera edificiului o nota distincta de maretie.

 






Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele