Costinesti | Statiunea Costinesti
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Costinesti
Costinesti
Costinesti
In aceeasi regiune


Costinesti



Costinesti este o statiune balneoclimaterica estivala situata la 31 km sud de Constanta, in apropierea satelor Costinesti si Schitu, pe tarmul Marii Negre, 10 m deasupra nivelului marii.
Statiunea beneficiaza de o clima marina, cu veri fierbinti (temperatura medie in iulie depaseste 22°C) si ierni blande (temperatura medie in ianuarie este in jur de 0°C). Factorii de cura naturala sunt clima marina, aerosolii puternic salinizati, radiatia solara si apa marii care este clorata, sulfatata, sodica, magnesiana, hipertonica (mineralizare: 15,5 gr).

Plaje intinse cu nisip fin, ideale pentru helioterapie si talasoterapie. Statiunea este recomandata atat pentru petrecerea vacantei, cat si pentru persoanele suferinde. Aici se pot trata boli reumatismale degenerative, in stare latenta, stari de slabiciune, anemie secundara, rahitism, decalcifiere, hipertiroidie, dermatoze (psoriazis) etc. Statiunea gazduieste un modern complex de vacanta pentru tineret si o tabara studenteasca internationala, careia i se datoreaza renumele statiunii. Costinesti s-a remarcat de-a lungul anilor ca fiind locul intilnirilor estivale pentru tineri. Plaja este orientata spre est si beneficiaza de stralucirea soarelui 10-12 ore pe zi, lucru care a permis amenajarea acesteia pentru practicarea talasoterapiei si helioterapiei.

Situata in zona unui liman fluvio-maritim, statiunea Costinesti a fost creata in 1949, o data cu aparitia primei tabere destinate pionierilor, care avea 300 de locuri in fiecare serie. In 1959, ca urmare a colaborarii dintre Asociatia Studentilor din Romania si Uniunea Internationala a Studentilor, a fost inaugurata tabara internationala a studentilor (intre primii invitati din strainatate se numarau studenti cehi si polonezi).

Dezvoltarea rapida a statiunii s-a datorat unui numar din ce in ce mai mare de turisti, in special tineri care isi alegeau ca destinatie de vacanta taberele de la mare. Ca urmare, in anii `60 s-au dat in folosinta alte cladiri ale taberei - Cantina 1, de exemplu, a carei caracteristica arhitectonica era cel dintai acoperis suspendat construit la noi, reprezentat de o panza de forma romboidala sustinuta de un sistem de cabluri. In 1962 se da in folosinta Complexul Sanatorial. Amenajarile balneare aveau in vedere existenta in zona a lacului Costinesti, cu o suprafata de 7 ha, cu o adancime foarte mica (doar cateva zeci de cm), separat de mare printr-un cordon de nisip cu o lungime de 1,5 km si o latime de 50 pana la 200 de metri. Lacul este singurul de pe litoralul Marii Negre nealimentat din subteran, cu un grad ridicat de salinitate, datorita careia s-a format un strat consistent de namol folosit in tratamentul bolilor reumatismale.

Statiunea Costinesti continua sa se dezvolte - un al doilea restaurant-cantina se inaugureaza in 1966, iar in perioada 1966-1971 se construieste masiv, astfel ca in 1967 apar vile de tip bungalow si campingul de 1000 de locuri, dar si o noua posta in satul Costinesti. Un an mai tarziu, in 1968, sunt construite casutele de vacanta, marindu-se capacitatea de cazare la aproximativ 2500 de locuri spre anii `70. In 1971 sunt finalizate Teatrul de vara (ce va ajunge la 1750 de locuri in 1984) si Clubul Central dotat ulterior si cu o sala de vizionare in sistem video si o sala de auditii muzicale. Pentru a imbunatati conditiile si numarul de locuri de cazare, in 1976 se inaugureaza hotelul "Forum", care in 1982 ajunge la 272 de locuri, spatii expozitionale, sala de intalniri internationale, de proiectii de filme. Biblioteca statiunii dispunea de 6000 de volume. In 1986, bazei materiale anterioare i se adauga 22 de vile (cu 362 de locuri), in sudul statiunii, vile ce formeaza ansamblul "Amiral". Constructiile erau prevazute cu terase, scuaruri, decoratiuni interioare si exterioare. In 1988 numarul vilelor s-a marit, insumand inca 279 de locuri de cazare, iar in 1991 statiunea putea gazdui aproximativ 60.000 de tineri anual. In 1973 incepea sa emita Radio Vacanta Costinesti.

Preocuparea pentru realizarea unei statiuni atractive se manifesta si prin construirea spre sfarsitul anilor "70 a unor restaurante (Tineretului, Marea Neagra, Perla Marii). Discoteca "Ring", cea mai mare de pe litoral, se deschide in 1969, alaturi de complexul de magazine din zona "Obelisc". O alta discoteca, la fel de cunoscuta, "Vox Maris" functioneaza din 1973. In paralel cu aceste constructii, este amenajata si plaja statiunii (dimensiunile plajei: 800 m lungime, latime intre 10 si 50 de metri). Malul inalt adaposteste nisipul pana in dreptul capului Tuzla, unde se afla, de prin anii `70, o alta "emblema" a Costinestiului, vasul "Evanghelia", esuat nu foarte departe de mal.

Considerata cea mai mare statiune estivala pentru tineri, Costinestiul a gazduit si gazduieste festivaluri (intre care "Festivalul filmului" si, mai recent "Gala tanarului actor", Festivalul de Jazz - replica a celui desfasurat la Sibiu), Galele "Amfiteatru", "Serbarile Marii", seri de muzica si poezie, concursuri de dans, "Galele Costinesti", concursuri sportive de sah, tenis de masa si de camp, innot, volei, schi nautic, windsurfing, yachting.

Cai de acces in statiune:
- pe sosea: pe DN 39 (E 87) de la Constanta, dupa 27 km se face la stanga (dupa com. Tuzla) si se continua inca 4 km - pe calea ferata: gara Costinesti-Sat (situata la 2 km nord de statiune) sau gara Costinesti-tabara, pe linia ferata Bucuresti-Constanta-Mangalia.





Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Cele mai atractive obiective turistice din Venetia

Venetia va ramane un centru economic important si unul dintre cele mai populare orase turistice din Italia si din Europa. Odata ajunsi in Venetia, veti putea admira numeroase obiective turistice, unele mai interesante si atractive ca altele. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele