Delft
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul Dumneavoastra mai jos

Delft
Delft


DelftDelft este un oras in sudul Olandei, situat la jumatatea distantei intre Rotterdam si Haga si avand 94.098 de locuitori (2005).
Orasul Delft  dateaza din secolul al XII-lea, in 1246 primind de la Contele Willem II carta drepturilor cetatenesti. Asezarea a cunoscut apoi o mare inflorire, ajungand inca din 1355 la marimea pe care a avut-o pana in secolul al XIX-lea.

In 1572, la Delft si-a stabilit resedinta Wilhelm de Orania, cel care a condus armatele olandeze in luptele impotriva Spaniei in Razboiul de 80 de ani. In aceasta perioada au fost construite ziduri de aparare, iar orasul a devenit unul dintre cele mai importante din Olanda. In 1584, cand Wilhelm de Orania a fost asasinat, necropola familiei domnitoare, Breda, era sub ocupatie spaniola, ceea ce a facut ca Wilhelm sa fie ingropat la Nieuwe Kerk (Biserica Noua) din Delft, astfel incepand traditia inmormantarii membrilor familiei regale la Delft si care se pastreaza si in zilele noastre.
In 1654, orasul a fost in mare parte distrus de explozia depozitului de munitie, cand au murit peste 100 de persoane si doua sute de case au fost rase de pe fata pamantului. In 1660 a fost construit un nou depozit, de aceasta data, amplasat la aproape 2 km de centrul orasului.
De-a lungul timpului, Delft a fost afectat de mai multe incendii, dintre care cel mai devastator a fost cel de pe 3 mai 1536, cand, din motive inca incerte, turla Bisericii Noi a luat foc (cel mai probabil lovita de un fulger), iar mai apoi au ars peste 2,300 de case.

Compania Indiilor olandeze de est
Fondata in urma cu peste 400 de ani, a fost una dintre cele mai mari companii de comert din lume, detinand o flota formata din peste o suta de vase si avand mii de angajati si birouri in Asia si in sase orase din Olanda (intre care si Delft).

De vazut in Delft
Centrul orasului pastreaza multe cladiri vechi, iar multe strazi sunt strabatute de canale.
Dintre obiectivele istorice trebuie mentionate:
- Oude Kerk (Biserica Veche) – aici sunt inmormantati Piet Pieterszoon Hein si Anthony van Leeuwenhoek.
- Nieuwe Kerk (Biserica Noua), construita intre 1381 si 1496, adaposteste necropola familiei regale olandeze, care, intre imormantari, este acoperita cu o piatra funerara de 5000 kg.
- Prinsenhof (Curtea Regala), astazi muzeu.
- Primaria.
- Oostpoort (Poarta de Est) – construita in jurul anului 1400, este singura parte pastrata din vechile ziduri ale cetatii.

Cultura/ Arta
Delft este renumit pentru portelanul si obiectele de portelan produse aici – acest mestesug a fost adus din China in secolul al XVII-lea de catre navigatorii Companiei Indiilor olandeze de est.
La Delft s-a nascut pictorul Johannes Vermeer (1632-1675), care a folosit ca subiecte sau fundaluri in picturile sale strazile si interioarele caselor din oras.
La Delft s-a nascut Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723), inventatorul microscopului.

Educatie
La Delft exista o universitate renumita, ale carei baze au fost puse in 1842, cand a fost fondata Academia Regala de Inginerie Civila (actuala Universitate Tehnica), ca o necesitate impusa de dezvoltarea industriala a tarii. Prezenta universitatii la Delft face ca populatia sa numere multi tineri intre 18 si 30 de ani.

Timp liber
In partea estica a orasului Delft se gaseste Delftse Hout – o zona de agrement unde exista un lac in care se poate inota si ale carui maluri sunt in mare parte plaja cu nisip.


Click AICI pentru mai multe poze din Delft.
Share on FacebookNota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 
Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

VIKINGUL SALTARET, Bucuresti

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
21.500 de vizitatori au ajuns la TARGUL DE TURISM AL ROMANIEI de la ROMEXPO

Intre 21 si 24 februarie 2019, in Centrul Expozitional ROMEXPO, s-a desfasurat editia de primavara a TARGULUI DE TURISM AL ROMANIEI (TTR). 21.500 de vizitatori au avut la dispozitie cea mai variata oferta pentru petrecerea timpului liber. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele