Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul din Covasna
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Covasna
Covasna
Covasna
Atractii turistice
In aceeasi regiune
Home Home Romania Manastiri Manastiri Manastiri Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul din Covasna to Inapoi

Manastirea Sf Ioan



Manastirea Sf. Ioan Botezatorul se afla situata pe teritoriul administrativ al localitatii Valea Mare, in sudul judetului Covasna, pe DJ121A la circa 30 km de Sf. Gheorghe si 7 km de Intorsura Buzaului.
Desi ideea construirii manastirii Sf. Ioan Botezatorul este mult mai veche, prima discutie oficiala legata de ridicarea asezamantului a avut loc in 1994, intre parintele staret Gheorghe Avram de la manastirea Dervent din Dobrogea si episcopul Covasnei si Harghitei, Ioan Salagean, care si-a dat imediat acordul.
Originar din Valea Mare, Gheorghe Avram s-a calugarit la manastirea "Cocosu" din Dobrogea, unde a fost hirotonisit preot, iar din 17 septembrie 1991 a fost numit staret la manastirea Dervent.
Avand deja locatia pentru viitoarea constructie - terenul de la Groapa Totului oferit de Marin I. Ioan din Valea Mare, la 24 ianuarie 1995 i se prezinta parintelui episcop prima macheta a manastirii si prima varianta de constructie, iar in septembrie 1995 se fac masuratorile topografice.
La 7 martie 1996, parintele staret Gheorghe Avram, parintele Nicolae Floroiu si Nicolae Avram hotarasc sa-i propuna parintelui episcop ca manastirea de la Valea Mare sa se numeasca "Sf. Ioan" si sa aiba hramul pe 24 iunie, de Nasterea Sf. Ioan Botezatorul. Propunerea este acceptata, atat de catre episcop, cat si de secretariatului cultelor.
Tot in primavara anului 1996 este adus de la Galati primul clopot al viitoarei manastiri.
Pe 16 iunie 1996 - Duminica sfintilor romani - se oficiaza prima slujba la fata locului de catre parintele episcop. La 22 octombrie 1996, arhitectii Dan Corneliu si Teodor Ioan fac prima recunoastere a terenului, demarandu-se astfel activitatea de proiectare, iar la 4 aprilie 1997 se obtine certificatul de urbanism.
In septembrie 1998 se obtine transferul parintelui staret Gheorghe Avram, care se instaleaza intr-o coliba ciobaneasca la locul viitoarei manastiri. Acum incepe construirea primelor chilii si a salii de mese (ca organizare de santier). Pe 25 octombrie 1998, parintele episcop Ioan Salagean sfinteste locul viitoarei bisericute de lemn, iar prima slujba se tine aici in noaptea invierii Domnului, in 1999.
Pe 24 iunie 1999, cu ocazia primului hram al manastirii, la slujba sunt prezenti parintele episcop Ioan Salagean, 26 de preoti si peste 1000 credinciosi. La 6 decembrie 1999 se face primul maslu si este deja terminata sala de mese din noua anexa a manastirii.
In aprilie 2000 este terminata macheta manastirii de catre Gheorghe Avram, intre 3 si 7 mai 2000 s-a sapat fundatia pentru corpul "B" al manastirii, iar pe 10 mai a inceput turnarea fundatiei.
Pe 10 septembrie 2000 a fost sfintit locul si a inceput lucrul la biserica mare a manastirii.
Pana la sfarsitul anului 2000 au fost terminate lucrarile la lacul de peste, la podul peste paraul Ladauti, la placa de beton de peste paraclis si corpul "B" si la staretie (casa de lemn - 14 camere).
Desi nu sunt inca finalizate lucrarile, in prezent manastirea dispune de o cladire cu 14 camere (dotata cu curent electric, incalzire centrala, apa curenta, instalatii sanitare) pentru cazarea celor care viziteaza locasul, iar slujbele religioase se tin in bisericuta de lemn - bijuteria acestei manastiri, care dupa terminarea lucrarilor proiectate va ramane ca piesa de muzeu. In perimetrul manastirii este construit un iaz pentru cresterea pestelui necesar consumului personalului manastirii, conform canoanelor monahale.

Cai de acces:
- pe calea ferata: pe rutele Sf.Gheorghe - Borosneul Mare sau Brasov - Intorsura Buzaului. Din garile Borosneul Mare si Intorsura Buzaului, accesul se realizeaza doar prin mijloace auto, distanta pana la manastire fiind de 15 km.
- auto (drum asfaltat) dinspre: Sf. Gheorghe, Brasov - Intorsura Buzaului, Buzau - Intorsura Buzaului

Informatii preluate de pe site-ul www.manastireasfioan.ro Pentru mai multe detalii, va rugam sa vizitati pagina oficiala a Manastirii Sf. Ioan Botezatorul.

Manastirea Sf Ioan
Manastirea Sf Ioan
Manastirea Sf Ioan
Manastirea Sf Ioan
Manastirea Sf Ioan
Manastirea Sf Ioan
Galerie foto
Galerie foto




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele