S-a deschis Muzeul Plutitor, la Mila 23, in Delta Dunarii
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul Dumneavoastra mai jos

S-a deschis Muzeul Plutitor, la Mila 23, in Delta Dunarii
to Inapoi

S-a deschis Muzeul Plutitor, la Mila 23, in Delta Dunarii

Un proiect despre traditia pescareasca documentata in imagini si barci de lemn vechi in marime naturala expuse in aer liber, insotite de o serie de povesti de succes ale campionilor olimpici la caiac si canoe nascuti in Delta Dunarii.


29-08-2013

Incepand de miercuri, 28 august, in localitatea Mila 23 s-a deschis proiectul de arta publica „Muzeul plutitor - Lotca: traditie si mitologie in spatiul Deltei Dunarii”, rezultatul unei cercetari si al unor ateliere interdisciplinare desfasurate in cursul lunii iulie 2013 la initiativa Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23. Aici vor fi puse in valoare traditii si istorii orale din arealul cuprins intre satele Mila 23, Crisan si Caraorman.

„Muzeul plutitor - Lotca: traditie si mitologie in spatiul Deltei Dunarii” este construit in jurul unui obiect autentic local, “lotca dunareana”, barca pescareasca traditionala, mijlocul de transport si comunicare tipic pentru satele de pe apa.

Prin interventia temporara pe care o propune in centrul satului Mila 23, acest „muzeu alternativ” evidentiaza locul privilegiat pe care lotca il ocupa in imaginarul, in relatiile sociale si economice ale localnicilor. Folosita pe vremuri ca mijloc unic de transport si cel mai important instrument utilitar pentru supravietuire in satele pescaresti, lotca devine in zilele noastre vehicul ecologic recomandat turistilor responsabili si un obiect autentic cu care locuitorii zonei se pot mandri. Interventia reconstituie prin povesti si istorii orale culese de la localnici si de la campioni olimpici si mondiali la caiac si canoe originari din Delta Dunarii, semnificatiile simbolice si narative ale lotcii. Povestea lotcii se ramifica astfel intre documentele tehnice despre cum se construia pe vremuri o barca de lemn si uneltele de pescuit indispensabile fiecarui taran din satele de pe “balta”, expunerea de barci vechi in marime naturala si inregistrarea povestilor de succes ale sportivilor nascuti in zona care au transformat experienta de a vasli, fireasca pentru fiecare copil din Delta Dunarii, in sansa de a se afirma si de a deveni recunoscut la nivel mondial.

Proiectul valorifica patrimoniul material si imaterial din Delta Dunarii, recuperand intr-un mod inedit elemente de traditie si cultura locala, evidentiind perfecta articulare a acestora cu peisajul natural. Prin toate aceste aspecte, “muzeul” interpreteaza lotca sub forma unui element de legatura intre diferitele identitati etnice si culturale care alcatuiesc spatiul Deltei, punctand aspecte concrete din viata si traditia acestor comunitati.

Muzeul Plutitor este conceput sa devina, in viitor, un punct de atractie pentru turistii in Delta Dunarii si un spatiu reper pentru locuitorii din zona Mila 23 - Crisan - Caraorman, care au astfel sansa de a se promova istoria si obiceiurile care dau specific locului.

Proiectul cultural este finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23 a fost infiintata de Ivan Patzaichin in 2010, cu scopul de a dezvolta proiecte de dezvoltare locala in Delta si in alte locuri unde apa poate reprezenta un avantaj economic pentru comunitatile din zona. Proiectele Asociatiei acopera domenii diverse, de la ecoturism si sport, la proiecte culturale si de protectie a mediului. Asociatia lucreaza in parteneriat cu administratiile publice locale, cu organizatii neguvernamentale si firme private care sunt preocupate de pastrarea autenticitatii locului.

„Muzeul plutitor - Lotca: traditie si mitologie in spatiul Deltei Dunarii” este o avanpremiera a deschiderii Festivalul Barcilor cu Vasle Rowmania de la Tulcea (30 august – 1 septembrie), organizat de Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23.

Galerie foto

Share on FacebookNota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 

Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

4Travel, Valcea

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
19.000 de pasionati de calatorii si-au dat intalnire la editia de primavara a TARGULUI DE TURISM AL ROMANIEI

Escapade romantice pe plaje indepartate si exotice, sejururi all-inclusive in tara si in strainatate, calatorii de aventura sau vacante la SPA, oferte pentru vacanta de 1 mai sau de Paste, toate au avut reduceri substantiale [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele