Liviu Ciulei | actor, scenograf, profesor
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul Dumneavoastra mai jos

Bucuresti
Bucuresti
Atractii turistice
In aceeasi regiune


Liviu Ciulei

S-a nascut la 7 iulie 1923, la Bucuresti. Regizor, actor, scenograf, profesor - Liviu Ciulei este un reper al culturii teatrale romanesti.

Studii
Conservatorul de Arta Dramatica Bucuresti - 1946
Facultatea de Arhitectura, Bucuresti - 1949

La 23 de ani, student la arhitectura, regizeaza si face decorurile pentru primul sau spectacol profesionist, piesa "Poveste stranie".
Intre anii 1948 si 1956 realizeaza scenografia la mai multe spectacole de teatru, in unele dintre acestea interpretand si diverse roluri. Din anul 1951, incepe sa joace si in filme, primul fiind "In sat la noi", in regia lui Jean Mihail si Victor Iliu.

Filmografie
- Nepotii gornistului - 1953 (r. Dinu Negreanu)
- Rasare soarele - 1954 (r. Dinu Negreanu)
- Alarma in munti - 1955 (r. Dinu Negreanu)
- Facerea lumii - 1957 (r. Gheorghe Vitanidis)
- Valurile Dunarii - 1959
- Soldati fara uniforma - 1960 (r. Francisc Munteanu)
- Cerul n-are gratii - 1962 (r. Francisc Munteanu)
- Padurea spanzuratilor - 1964
- Decolarea - 1971 (r. Timotei Ursu)
- Ceata - 1973 (r. Vladimir Popescu-Doreanu)
- Dragostea incepe vineri - 1973 (r. Virgil Calotescu)
- Dimitrie Cantemir - 1973 (r. Gheorghe Vitanidis)
- Un august in flacari - 1974 (r. Dan Pita si Alexandru Tatos; serial TV)
- Mastodontul - 1975 (r. Virgil Calotescu)
- Muschetarul roman - 1975

Liviu Ciulei, regizor de film
"Eruptia" - regizor si interpret principal
"Valurile Dunarii"
"Padurea spanzuratilor" - film pentru care a fost distins cu "Palme d"Or" la Cannes

In 1963, se numara printre membrii fondatori ai Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN), al carei vicepresedinte a fost pana in anul 1968.

Liviu Ciulei, director de teatru
1963 si 1972 - Teatrul Bulandra
"Lincoln Center" din New York
1981-1986, director al Teatrului "Guthrie" din Minneapolis.

Profesor
SUA si Germania

Premii, medalii, distinctii
Globul de cristal, Karlovy Vary, pentru "Valurile Dunarii" (1960)
Premiul de Stat, pentru "Valurile Dunarii" (1961)
Marele Premiu, Mamaia (1965)
Premiul pentru regie, Cannes, pentru "Padurea spanzuratilor" (1965)
Premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru decorul la piesa "Macbeth" de William Shakespeare (1968)
Premiul criticii australiene pentru cea mai buna productie a anului 1977 cu "Azilul de noapte" de Maxim Gorki la "Old Tote Theatre" de la opera din Sydney
Premiul criticii pentru spectacolul "Furtuna" de William Shakespeare - Teatrul Bulandra (1979)
Premiul "Tony" (echivalentul teatral al premiilor Oscar) pentru remarcabila activitate depusa la "The Guthrie Theatre" din Minneapolis
Premiul "John Housmen", pentru contributia sa la formarea si perfectionarea tinerilor oameni de teatru in scopul promovarii unei arte scenice americane, vitale si puternice (1982)
Medalia "Sfantul Olav" pentru merite culturale, acordate de Majestatea Sa, Olav al V-lea, regele Norvegiei, pentru montarea in SUA a spectacolului "Peer Gynt" de H.Ibsen (1983)
Medalia "Helen Hayes" pentru spectacolul "Sase personaje in cautarea unui autor" de L. Pirandello, la Arena Stage, Washington D.C. (1989)
Marele Premiu UNITER pentru "Visul unei nopti de vara" de William Shakespeare, Teatrul Bulandra (1991)
Premiul Opera Omnia, distinctie acordata de Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN) cu prilejul aniversarii unui secol de la primele proiectii de film din tara noastra (1996)
Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L.Caragiale" (23 iunie 1997)
Premiul de Excelenta la a IX-a editie a Premiilor Uniunii Teatrale din Romania (2001)
Premiul de Cetatean de Onoare al Capitalei (2 aprilie 2001)
Premiul Opera Omnia, acordat de Fundatia "Anonimul" (2002)

1992, Liviu Ciulei devine membru corespondent al Academiei Romane.

Liviu Ciulei a fost Presedintele de Onoare al Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, 17 - 22 august 2004, Delta Dunarii-Sf. Gheorghe
Dupa 40 de ani de la lansare, filmul maestrului Liviu Ciulei, Padurea Spanzuratilor, a rulat in deschiderea oficiala a Festivalului de Film din Romania.
"Sunt deosebit de onorat ca usa Festivalului International de Film Independent ANONIMUL se deschide cu proiectia filmului meu, Padurea Spanzuratilor. Reprezentand eforturile artistice de acum patruzeci de ani de a face un film modern, dar cu structura clasica, acum el poate fi totusi un imbold pentru arta cineastilor de azi spre calitate. Doresc ca acest prim Festival al Fundatiei Anonimul sa-si implineasca idealul de a promova lucruri de valoare umana si artistica. Astfel, el va incuraja publicul, dar si pe creatori pentru o selectie de gust, atat de necesara in domeniul cinematografiei."

Liviu Ciulei




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

VIKINGUL SALTARET, Bucuresti

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
21.500 de vizitatori au ajuns la TARGUL DE TURISM AL ROMANIEI de la ROMEXPO

Intre 21 si 24 februarie 2019, in Centrul Expozitional ROMEXPO, s-a desfasurat editia de primavara a TARGULUI DE TURISM AL ROMANIEI (TTR). 21.500 de vizitatori au avut la dispozitie cea mai variata oferta pentru petrecerea timpului liber. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele