Cetatea Calnic , monument de arhitectura
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Calnic
Calnic
Atractii turistice
In aceeasi regiune
Home Home Romania Castele si cetati Castele si cetati Castele si cetati Cetatea Calnic , monument de arhitectura to Inapoi

Cetatea Calnic



Cetatea Calnic se gaseste in satul cu acelasi nume, pe drumul dintre Sibiu si Sebes, la aproximativ 40 km de Sibiu, 3 km din drumul E 60 spre stanga.

Cetatea Calnic este unul dintre monumentele de arhitectura cele mai interesante din Romania, ocupand un loc aparte intre fortificatiile ridicate de sasii transilvaneni. Specificitatea monumentului consta in combinatia dintre resedinta nobiliara, avand ca simbol donjonul, si fortificatia comunitatii satesti libere, a carei interventie constructiva este marcata de camarile adosate zidului de incinta. Evident, cele doua aporturi (al familiei nobiliare si al comunitatii satesti) au fost succesive in timp, pe parcursul epocii medievale.
Valoarea istorica a ansamblului de arhitectura, la care se adauga starea buna de conservare, au fost motive importante pentru includerea acestuia pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Construita initial ca resedinta nobiliara, in ultima treime a secolului al XIII-lea, de catre comitele Chyl de Kelling (pomenit documentar la 1269), Cetatea din Calnic a fost conceputa cu un masiv turn locuinta de plan rectangular, protejat de o incinta ovala, fortificata cu un turn de aparare spre sud si un turn al portii in partea nordica. Sistemul de aparare era intregit de santul cu apa ce inconjura cetatea. Donjonul mai pastreaza bolta semicilindrica de la nivelul pivnitei, iar la etaj, in sala principala, se pot observa urmele vechiului semineu. Pe latura estica a constructiei se afla o bifora (fereastra realizata din piatra profilata), element de plastica arhitectonica databil la sfarsitul romanicului si inceputul goticului.
Resedinta a nobililor sasi pana in 1430, cetatea a fost vanduta de ultimii descendenti ai familiei nobiliare comunitatii taranilor din Calnic, care, in prima jumatate a secolului al XVI-lea, au inceput inaltarea unei noi centuri de ziduri, au fortificat turnul portii cu o barbacana, iar in curtea interioara, pe fundatiile unei constructii mai vechi, au ridicat o capela. In interiorul capelei se conserva fragmente de fresca de la inceputul secolului al XVI-lea, iar pe latura de vest se pastreaza tribuna de lemn, decorata cu panouri pictate in stilul floral renascentist de factura populara si datata in 1733. In curtea interioara au fost construite, de-a lungul zidurilor, camari pentru provizii pentru vremuri de restriste. Ridicarea celei de-a doua incinte in secolul al XVI-lea a necesitat supraetajarea donjonului (devenit simplu turn de aparare) cu doua niveluri, atingand o inaltime de peste 20 de metri, asigurand astfel eficienta armelor de foc dincolo de zidul exterior.
Cetatea a fost restaurata de Directia monumentelor istorice in anii 1961 - 1964, santierul fiind condus de arhitectul Stefan Bals. Concomitent cu lucrarile de restaurare, au fost efectuate sapaturi arheologice de catre Radu Heitel. In apropierea cetatii se afla fosta casa parohiala evanghelica, edificiu ridicat in secolul al XVI-lea si marit la 1779. Urcand pe alee, pe langa casa parohiala, se ajunge la biserica mare a sasilor, amplasata in mijlocul cimitirului. Construita in secolul al XVI-lea, de catre comunitatea sateasca, Biserica din deal a fost mult transformata in secolul al XIX-lea, avand acum o infatisare neogotica. In cor se pastreaza cateva elemente de sculptura din faza initiala: doua tabernacole si portalul sacristiei, precum si coloane angajate ce sustineau o bolta (acum disparuta). Tot aici se afla doua strane baroce pictate, databile in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Tribuna vestica a bisericii adaposteste o orga datand din 1867 (constructor Carl Hesse, Viena).
Cetatea Calnic, impreuna cu celelalte monumente istorice, au fost concedate Asociatiei "Ars Transsilvaniae" Romania prin bunavointa Episcopiei Evanghelice C.A. din Romania si formeaza Centrul Cultural International, patronat de Institutul de Arheologie si Istoria Artei al Academiei Romane din Cluj-Napoca.
In spatiile din cetate au fost organizate mai multe expozitii documentare si de arta, iar capela a devenit aula in care se desfasoara simpozioane, colocvii si conferinte. In aceeasi ambianta s-au desfasurat concerte de orga si auditii de muzica medievala, renascentista sau baroca. In fosta casa parohiala se afla biblioteca documentara a Asociatiei.

Cetatea Calnic
Cetatea Calnic
Cetatea Calnic
Cetatea Calnic
Cetatea Calnic




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele