Castelul Pelisor
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Sinaia
Sinaia
Sinaia
Atractii turistice
In aceeasi regiune

Castelul PelisorCastelul Pelisor este o cladire de mici dimensiuni, avand 99 de incaperi frumos decorate si mobilate. Decoratiunile au fost alese de catre Regina Maria, ajutata de artistul vienez Bernhardt Ludwig.
Castelul Pelisor a fost construit intre anii 1899 si 1902 de arhitectul ceh Karel Liman, acelasi arhitect care a contribuit si la ridicarea Castelului Peles (intre anii 1893 – 1914). Castelul este situat langa Peles, pe Domeniul Regal de la Sinaia, domeniu unde se pastreaza si alte cladiri din aceeasi perioada: Corpul de Garda, Economatul, Casa de vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica, Vila Sipot si, la capatul vechii poteci regale, Vila Regelui Ferdinand din Stana Regala.
Castelul Pelisor a fost construit din dorinta regelui Carol I, ca resedinta de vara a principilor mostenitori Ferdinand si Maria. Aici au crescut si copii lor: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Marioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) si Nicolae. Mobilierul si decoratiunile interioare, realizate de catre Bernhard Ludwig, sunt specifice unui spatiu rezidential (hall, cabinete de lucru, capela, camera de aur), tributar inovatiilor miscarilor artistice de la inceputul secolului al XX-lea.

Principalele sali ale Castelului Pelisor sunt:
Holul de onoare, rafinat prin simplitate, lambrisat cu casetoane din lemn de stejar. Trebuie remarcat luminatorul impodobit cu vitralii, element de arhitectura specific artei anilor 1900.

Biroul regelui Ferdinand impune prin solemnitate. Din garnitura mobilierului in stilul neorenasterii germane se remarca biroul din lemn de nuc, placat cu trei panouri sculptate care infatiseaza Castelele Peles, Pelisor si Foisor.

Capela integrata apartamentului reginei Maria se afla intr-un spatiu placat cu marmura de Ruschita, accesibil printr-o arcada cu coloane, aurita, ce poarta o inscriptie emblematica. Vitraliile sunt decorate cu antrelacuri ce filtreaza o lumina fascinanta.

Dormitorul de aur este mobilat cu piese realizate la 1909 in Atelierele de Arte si Meserii de la Sinaia (scoala infiintata de rege), dupa planurile si desenele reginei. Sculptate in lemn de tei, aurite, ele poarta in decoratie antrelacul de inspiratie celtica si elementul zoomorf bizantin, interpretat in maniera Artei 1900.

Biroul reginei Maria, amplasat intr-un interior impodobit cu coloane brancovenesti si un camin specific interioarelor romanesti, are mobilier conceput de regina. Scaunele si masa pentru corespondenta sunt decorate cu simbolurile Mariei, crinul si crucea gamata.

Camera de aur, incaperea pivot a palatului, este insolita ca decoratie. Peretii din stuc aurit poarta frunze de ciulini, motiv drag reginei intrucat era emblema orasului Nancy, capitala Art-Nouveau-lui, dar si legat de Scotia, locul natal al Mariei. Mobilierul decorat cu elemente celtice si bizantine este pus in valoare si de luminatorul cu forma unei cruci celtice de pe plafon.

Castelul Pelisor detine o valoroasa colectie de arta decorativa apartinand Art-Nouveau-ului, printre care lucrari ale unor artisti ca E. Galle, fratii Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner etc. O mentiune speciala merita manuscrisul – pergament pictat realizat de Maria si daruit lui Ferdinand in 1906. Arta plastica poate fi grupata sub genericul “Tinerimea artistica”, miscare patronata de regina, ce reunea artisti romani aflati la inceputul carierei. La Castelul Pelisor se afla si alte lucrari ale Reginei Maria, in afara de manuscrisul mentionat anterior, ca de exemplu cateva acuarele reprezentand crini.

Castelul Pelisor a fost deschis publicului vizitator in februarie 1993.

Program de vizitare Castelul Pelisor
Program de iarna (17.09.2012 – 13.05.2013)
Miercuri: 11:00 – 17:00
Joi – Duminică: 9:00- 17:00
Luni si Marţi: Inchis

Program de vara (14.05. – 16.09.2012)
Joi: 11:00 – 19:00
Vineri – Duminică: 11:00 – 19:00
Luni, Marti, Miercuri: Inchis

Tarife vizitare Castelul Pelisor
Adulţi – 20 RON
Pensionari – 10 RON
Elevi, studenţi – 5 RON
Card Euro <26 – 5 RON
Ultima intrare la ora 16:15
CASA DE BILETE SE INCHIDE LA ORA 16:00, MUZEELE PELES SI PELISOR SE SIGILEAZA LA ORA 17:00

Arhitectul sef al castelului Pelisor, Karel Liman, respecta cerintele comanditarului pentru arhitectura exterioara, cu elemente “Fachwerk”, adaugand insa si elemente romanesti, ce dau cladirii o notă vesela: cele doua turnuri acoperite cu olane de gresie colorata, aidoma turlelor de biserici din Bucovina.
In ceea ce priveste arhitectura interioara, K. Liman a folosit, fara indoiala la cererea principesei Maria, alaturi de elemente de ,,Arta 1900”, elemente romanesti: ocnite specifice Vaii Prahovei, divizarea spatiului prin folosirea elementelor brancovenesti, amplificarea functionalitatii prin compartimentarea spatiului in plan orizontal. Caci, prin treptata intelegere a naturii poporului roman, cu care a ajuns sa se identifice ca nici un alt personaj regal, Maria a inteles necesitatea cuprinderii functiei ,,nationale” in resedinta regala.
Ca si Palatul Cotroceni, Pelisorul va cunoaste mai multe etape ale decoratiei, ce vor ilustra evolutia sentimentelor si a gustului reginei Maria. De la ,,cuiburile aurite”, unde printesa mostenitoare, ranita de lumea reala, se putea refugia pentru a visa departe de cruda realitate, pana la epurarea severa a liniilor, la geometrismul Modern Style-ului sau la includerea in stilul personal a elementelor de arta romaneasca.

Castelul Pelisor
Castelul Pelisor
Castelul Pelisor
Castelul Pelisor
Castelul Pelisor
Castelul Pelisor
Galerie foto
Galerie foto
Galerie foto
Galerie foto
Galerie foto
Galerie foto
Galerie foto
Galerie foto
Galerie foto
Galerie foto
Galerie foto
Galerie foto
Share on FacebookNota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 
Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele