Casa Poporului
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Bucuresti
Bucuresti
Atractii turistice
In aceeasi regiune
Home Home Romania Arhitectura Arhitectura Arhitectura Casa Poporului to Inapoi

Casa Poporului



Casa Poporului este una dintre cele mai controversate constructii din Romania, atat in ceea ce priveste rolul si utilitatea ei, dar si a aspectului estetic.
In decembrie 1989, cand regimul comunist a fost inlaturat ca urmare a Revolutiei, uriasa constructie era neterminata, Ceausescu reusind sa finiseze fatada si sa amenajeze cateva camere.
Casa Poporului este cea de-a doua constructie administrativa din lume ca suprafata, dupa Pentagon, de 64.800 kmp. A fost construita intre 1984 si 1989 pe locul unor manastiri, care au fost demolate, si al Dealului Uranus, care a fost nivelat. Lucrarile de proiectare au fost facute de o echipa de arhitecti condusa de Anca Petrescu. Ceausescu planuia sa faca pe langa uriasele spatii de birouri si spatii de locuit.

In prezent aici este Parlamentul Romaniei.

Casa Poporului are o forma dreptunghiulara, cu dimensiuni impunatoare: 270 m la fatada, 240 m pe lateral, o inaltime de 84 m si o adancime (sub 0 m) de 92 m.
Cladirea are 12 etaje, 4 niveluri subterane si un buncar nuclear (Ceausescu dorea sa faca si o linie secreta de metrou care sa fie legata de metroul bucurestean), 1.100 incaperi: birouri, sali de receptie, sali pentru manifestari stiintifice, culturale si social-politice.

Are doua galerii monumentale de 180 m lungime si 18 m inaltime. Cea mai mare sala este Sala Unirii, care are un imens tavan glisant prin care poate intra si un elicopter. Covorul din sala are 14 tone si a fost tesut chiar acolo cu masini facute special in acest scop.
Circa 3.500 tone de cristal au fost folosite pentru candelabre. Candelabrul cel mai mare este in sala mica a Parlamentului, cantareste 3 tone si foloseste 7.000 de becuri.
Cea mai mare parte a cladirii este nefolosita.
Adaposteste 440 de birouri, zeci de sali de conferinta, cele mai mari fiind cele intre 1.000 mp si 1.500 mp fiecare. Are doua sali cu peste 2.000 mp, doua sali de sedinta cu o capacitate de 1.200 de locuri si, respectiv, de 850 de locuri. Toate acestea au o suprafata de 265.000 mp.

In privinta volumului construit, Casa Poporului este pe locul trei in lume (2,55 milioane mc) dupa cladirea de la Cape Canaveral (in S.U.A., unde se monteaza rachete cosmice) si dupa Piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.
In incercarea de a definitiva lucrarile la constructia faraonica a Casei Poporului, dupa moartea lui Ceausescu, s-au cheltuit sume uriase, insa nici pana in prezent cladirea nu este complet functionala.

Casa Poporului
Casa Poporului
Casa Poporului
Casa Poporului




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele