Mongolia - Turism in Mongolia, Informatii, atractii turistice, prezentare Mongolia
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Oferte Mongolia
Info Mongolia


MongoliaDe ce Mongolia?

In primul rand, este o tara fascinanta. Pentru un fotograf, se constituie într-o multitudine de subiecte, deosebite si extrem de interesante. Primeaza natura si modul de viata al oamenilor. Sa vedem despre ce este vorba.

Natura - o diversitate de forme si culori

Mongolia este un loc ideal pentru fotografia de peisaj.
Stepele întinse întrerupte de dealuri, muntii vulcanici cu forma lor specifica, zonele desertice, meandrele râurilor si întinsele lacuri, constituie oferta zonei.
Este o tara "înalta". Altitudinea medie este de 1580m, data de numeroasele lanturi montane ce o brazdeaza. Spre vest, în muntii Altaiul Mongol, sunt câteva vârfuri ce depasesc 4000m. Altitudinea maxima o puteti întâlni pe vârful Monkh Khayrkhan, de 4362m.
Între Altaiul Mongol si muntii Hangai, situati în nordul tarii, se afla Depresiunea Marilor Lacuri. De fapt, aceasta este o combinatie de stepa si pustiu, presarat cu o puzderie de lacuri.
Dar cea mai cunoscuta, ca nume, este zona desertului Gobi. În realitate, nisipurile ocupa doar câteva procente din suprafata acestuia. Restul este un sol argilo-nisipos acoperit cu ierburi specifice, chiar daca cursurile de apa si precipitatiile sunt ca si inexistente. Formatiuni vulcanice, cu forme deosebite, puncteaza pe alocuri suprafata pustie.
Pe lânga lacuri, cu apa sarata sau dulce, pe teritoriul Mongoliei exista o serie de ape curgatoare. Debitele sunt modeste (în comparatie cu râurile noastre), fiind alimentate cu precadere din topirea zapezilor. În munti, pâraiele sunt rare. Densitatea lor este departe de cea cu care suntem obisnuiti pe la noi. Toate apele sunt limpezi. Preventiv însa, pentru consum, apa ar fi bine sa o dezinfectati (prin fierbere, filtrare, chimicale), din cauza puzderiei de animale ce se adapa, etc. din aceleasi surse pe care le-ati folosi si voi.

Mongolezii si modul lor de viata - subiecte pentru instantanee interesante

Sunt doar 2,5 milioane de locuitori într-o tara de sase ori cât România.
Viata acestora este modesta. Din cauza conditiilor fizico-geografice si a slabei dezvoltari industriale, ocupatia de baza este cresterea animalelor. Astfel, cel putin mâncarea - carnea, alimentul lor de baza - este asigurata.
La început de mai, majoritatea familiilor parasesc localitatile, împânzind cu albul iurtelor - locuinta lor traditionala - zonele bune de pasunat.
Urmarind migratia acestor nomazi, continuând cu constructia iurtelor, munca zilnica pe lânga animale, ocupatiile casnice si nu în ultimul rând joaca celor mici, va va face sa consumati multa pelicula.
Dorind, cu siguranta, ca imaginile dvs. sa exprime naturalete, veti întâmpina o problema. Mongolezii va vor privi cu curiozitate. Veti fi urmarit cu privirea în permanenta, mai ales ca datorita fizionomiei si îmbracamintii diferite, sunteti usor de reperat. Pentru a lua adevarate instantanee, va trebui sa va integrati realmente în cadrul familiilor.
Eu am cautat familii reprezentative, în mijlocul carora am stat chiar si pâna la zece zile (la o singura familie!). Ajunsesem sa lucrez cot la cot cu ceilalti: curatam staulul oilor, caram gunoiul, mulgeam animalele (inclusiv iepe), tundeam oi, calarind mânam celelalte animale la pascut, preparam airag - lapte fermentat de iapa - etc. Astfel, eram ca si de-al lor si nu mai reprezentam o curiozitate. Puteam sa-mi folosesc aparatul foto fara probleme.
Apropo, nu lasati sculele foto si alte lucruri de valoare la îndemâna, nesupravegheate. Nu le fura nimeni, dar curiozitatea copiilor v-ar putea provoca neplaceri.
Ceea ce nu veti putea reda pe pelicula, este ospitalitatea acestor oameni.
Este cel mai impresionant aspect al unei calatorii în Mongolia. Pentru mongolezi, ospitalitatea este o trasatura generala. Se manifesta si între ei, nu doar fata de straini.
Doar ma apropiam de vreo iurta ca, în calea mea, veneau cei "de-ai casei", cu bolul aburind cu suutei tsai - ceai cu sare si cu lapte - si farfuria cu aaruul - brânza uscata. Eram poftit apoi înauntru si eram servit cu alte preparate. De obicei, insistau sa ramân ceva mai mult la ei. Nu puteam însa sa o fac de fiecare data. Aveam un traseu si un program de realizat si îi paraseam uneori în graba. La plecare mi se dadeau bucati de brânza sau carne uscata.
Si toate acestea le fac complet dezinteresati. Noi i-am stiut ca vajnici razboinici ce au pustiit totul în calea lor. Acum sunt în extrema cealalta. Pâna mi se termina stocul, le lasam si eu câte ceva: bomboane si baloane pentru copii, tigari, zahar, orez, pixuri, caiete, etc. În ultima instanta le faceam câteva fotografii, ceea ce le facea mare placere.
Sper ca într-o zi sa revad acesti oameni cu totul deosebiti, sa le dau fotografiile. Vreau sa simt din nou permanenta vântului ce matura stepele întinse, sa revad cerul de clestar si, în primul rând, sa retraiesc sentimentul de deplina libertate întâlnit acolo.Share on FacebookNota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 
Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele