Amara | Statiunea Amara
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Amara
Amara
Amara
In aceeasi regiune


AmaraStatiunea Amara este un oras situat in judetul Ialomita, in sud-estul Romaniei, in estul Campiei Romane, pe malul de nord-vest al lacului Amara, la 7 km de Slobozia (resedinta judetului), 128 km de Bucuresti si la 2 km de comuna Amara. Intreaga statiune este un parc natural cu vegetatie bogata, lac si plaja cu nisip fin.

Conditii climatice si mediu
Mediul nepoluat, cu vegetatie bogata, intinsa pe o suprafata de 150 de hectare. Climat continental de stepa, cu veri calduroase si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 10.3°C (in luna iulie, temperatura medie este de 22°C, iar in luna ianuarie este de -3°C). Precipitatiile sunt reduse, iar umiditatea medie anuala ajunge la 63%. Iarna, predomina vanturile din nord-est, caracteristic fiind crivatul.

Scurt istoric
Localitatea a fost atestata documentar in timpul domnitorului Matei Basarab, care a inzestrat manastirea ridicata de el in Slobozia cu intinse terenuri in jurul lacului. In 1864, prin secularizarea averilor manastiresti, aceste terenuri au fost preluate de stat. Atunci au luat fiinta primele asezari omenesti.
Statiunea Amara a atras atentia lui P. Poni, caruia i se datoreaza primele analize chimice ale apei lacului, in 1887. In 1896, la 4 ani dupa ce autoritatile judetene au decis sa infiinteze un serviciu al bailor, insarcinat cu exploatarea instalatiilor de bai calde, Amara este folosita amplu de populatie, sezonier. Documentele timpului retin ca bilant al unui sezon de cura: un numar de 452 de bolnavi si 3200 de bai.
Pana in 1903, Amara era un catun si apartinea de comuna Slobozia Veche. Prima instalatie pentru bai calde a fost facuta din scanduri in anul 1905, ea fiind distrusa in timpul Primului Razboi Mondial. In aceeasi perioada localnicii au facut in locuintele lor instalatii primitive de bai, incalzind apa si namolul in cazane. Dupa al Doilea Razboi Mondial au fost ridicate constructii destinate turismului balnear si a fost amenajata plaja pe malul lacului Amara pentru bai de soare.

Factori naturali de cura:
- apa lacului Amara - sulfatata, clorurosodica, magneziana, usor bromurata;
- apele minerale provenind din izvoare de natura sulfuroasa usor sulfatate, bicarbonatate, sodice, magneziene, hipotone, cu o mineralizare totala de 1,6 g/l
- namol sapropelic extras din lac, cu un continut de 66,6 g/l.

Compozitia resurselor minerale
Lacul Amara, cu o lungime de 4 km si o latime ce variaza intre 200 si 800 m, este alimentat cu ape de siroire care spala eflorescentele produse la suprafata rocilor din Campia Romana de catre apele subterane incarcate de saruri (predominant sulfati si cloruri). Sulfatul de magneziu si sulfatul de sodium, dizolvate in mare cantitate in apa lacului, ii dau gustul foarte amar care mascheaza gustul sau sarat.
Namolul sapropelic este negru (in contact cu aerul devenind cenusiu), unsuros, sarat si are un miros foarte puternic de hidrogen sulfurat. El contine 41% saruri anorganice, 39 % substante organice si 20 % apa. Substantele organice (de natura animala si vegetala) si substantele anorganice pe care le contine namolul sunt: sulfat de sodiu, de calciu, de fie, de magneziu; clorura de sodiu; hiposulfit de sodiu; hidrogen sulfurat; hidrocarbosulfit; carbonat de sodiu, de calciu; sulf liber; acetat de sodiu; nitrat de amoniu; acid formic, glutamic, butiric, propilic, clorofil-rezorcin, pirocatechin si erin. Grosimea stratului de namol este de 30-60 cm.

Indicatii terapeutice:
- afectiuni ale aparatului locomotor: reumatisme degenerative, reumatisme articulare si inflamatorii (spondiloza, artroza, poliartroza)
- afectiuni post-traumatice
- afectiuni neurologie periferice
- sechele post-traumatice (dupa operatii pe articulatii, pe muschi sau pe oase, dupa entorse sau fracturi)
- afectiuni ginecologice (mertosalpingita cronica, insuficienta ovariana, sterilitate secundara)
- afectiuni asociate (dermatologice, endocrine, boli profesionale)

Tipuri de proceduri in statiunea Amara:
- bai calde cu namol si impachetari cu namol
- aplicatii de cataplasme cu namol rece
- cure interne cu ape minerale
- electroterapie si hidroterapie
- aerohelioterapie.

Contraindicatii:
- tuberculoza pulmonara evolutiva
- afectiuni cardiovasculare
- stari de neliniste si insomnii provocate de nevroza
- boala Basedow
- astm

Obiective turistice din statiunea Amara si din imprejurimi
- parc dendrologic
- Dridu, baraj si lac artificial
- Muzeul Judetean din Slobozia (colectii de arheologie, arta plastica, istorie, arta populara);
- Muzeul Agriculturii - Slobozia;
- Centrul Cultural "Ionel Perlea" - Slobozia,
- Biserica "Sfintii Voievozi" (fosta manastire construita in 1628) - Slobozia;
- Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial - Slobozia;
- Manastirea din comuna Balaciu, ctitorita de domnitorul Dimitrie Ghica II
- Piscul Crasani (vestigii geto-dacice din sec. IV I.Ch.)
- Muzeul satesc de etnografie din comuna Ion Roata
- Casa Memoriala "Ion Perla", in Ograda

Acces
- rutier: Bucuresti - Urziceni - Slobozia (119 km) pe DN 2 si 2A; Braila - Slobozia (95 km) pe DN 2; Constanta - Slobozia pe DN 2A; Buzau - Slobozia (91km) pe DN 2C
- feroviar: Bucuresti - Slobozia Veche via Ciulnita; Ploiesti Sud - Urziceni - Slobozia Veche; Galati - Braila - Faurei - Urziceni - Slobozia Veche.


Share on FacebookNota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 
Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele