Sulina - Orasul Sulina din Romania
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Sulina
Sulina
In aceeasi regiune


SulinaSulina este un oras si un port liber in judetul Tulcea, Dobrogea, la extremitatea estica a Romaniei, in Delta Dunarii, in punctul de varsare al bratului Sulina in Marea Neagra. Are o populatie de 4.601 locuitori. Sulina nu este legata direct de reteaua de drumuri din Romania si poate fi atinsa numai pe calea apei, fie pe Dunare, fie pe Marea Neagra.

Relieful si flora
Sulina este orasul din Romania situat la cea mai mica altitudine medie, de numai 4 m deasupra nivelului marii. Orasul se intinde de-a lungul Dunarii, cu cea mai mare parte a habitatului pe malul drept.
Spre deosebire de restul Deltei Dunarii, imprejurimile orasului sunt formate din soluri nisipoase si sarate, partial umede, brazdate de canale. In zonele uscate si sarate, vegetatia este cea specifica dunelor, ca de exemplu catina rosie (Tamarix ramosissima). In zonele mlastinoase, predomina stuful (genul Phragmites), papura (genul Typha), izma broastei (Mentha aquatica), cucuta de apa (Cicuta virosa), ciulinii de balta (Trapa natans) si mai rar nufarul alb (Castalia alba). Zona extravilana se remarca prin absenta copacilor de mari dimensiuni, existand un singur palc de salcami (Robini pseudacacia), plantat la intrarea in oras. Altfel, in oras se pot intalni salcii (Salix babylonica), plopi, frasini (Fraxinus excelsior) si corcodusi (Prunus cerasifera), pomii fructiferi consacrati fiind mai rari.

Istorie
Documentele atesta asezarea incepand cu perioada bizantina, prima mentiune datorandu-i-se lui Constantin Porfirogenetul care, in lucrarea sa "De Administrando Imperii", il pomeneste cu numele de Solina.
Apoi, il intalnim in mai multe portulane si harti italiene din sec. XIV si sec. XV, printre care se numara harta intocmita de Pietro Visconti in anul 1327 si portulanul genovez din secolul al XIV-lea, tiparit in Cetatea Dogilor de catre carturarul Dimitrios Tagias.
Cele mai multe stiri despre viata localitatii Sulina incep sa apara din secolul al XVIII-lea, cand turcii incep sa aleaga drumul apei pana la Constantinopol, trecand pe bratul Sulina (singurul navigabil la acea vreme).

Populatia: 1900: 5.612 locuitori, 2000: 5.140 locuitori
Conform recensamantului din 2002, 86.0% din populatie erau romani, 11.0% lipoveni, 1.3% greci si 1.3% ucrainieni. 93.0% vorbeau romaneste si 5.7% ruseste ca limba materna. 94.3% erau ortodocsi si 5.1% de rit vechi.

Turism
La Sulina se gaseste un cimitir maritim, unic in tara si chiar in Europa. Un alt obiectiv turistic este Farul din Sulina, care dateaza din 1802. Sulina mai are si cativa kilometri de plaja la Marea Neagra, insa aceasta nu este amenajata si nu atrage un numar mare de turisti.

Personalitati: George Georgescu (1887 - 1964), dirijor, academician.

Share on FacebookNota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 
Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele