Venetia - Orasul Venetia din Italia
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Venetia
Venetia
Atractii turistice


Venetia



Venetia este principalul oras al regiunii Veneto si al Italiei de nord-est si are in prezent circa 270.000 de locuitori. In 1979, orasul (inclusiv laguna) a fost declarat patrimoniu al umanitatii de catre UNESCO.

De-a lungul timpului, Venetia a fost cunoscuta si ca "Republica Sfantului Marcu" (La Repubblica di San Marco), "Republica Leului" (La Repubblica del Leone), "Serenissima”, “Regina Adriaticii”, “Orasul apelor”, “Orasul mastilor”, “Orasul podurilor”, “Orasul plutitor” etc.

Desi originile orasului nu au fost stabilite cu exactitate, istoricii considera ca primii locuitori ai Venetiei au venit din orasele invecinate – Padova, Aquileia, Treviso, Altino, Concordia (azi, Portogruaro).

La apogeul puterii sale, Venetia domina o mare parte din coasta Marii Adriatice, multe insule din Marea Ionica si Marea Egee, era principala putere militara din estul Mediteranei si una dintre marile forte comerciale din Orientul apropiat. Momentul de glorie maxima al imperiului colonial venetian a fost atins in urma celei de-a patra Cruciade, in vremea dogelui Enrico Dandolo, atunci cand, dupa cucerirea Constantinopolului de catre cruciati, a fost intemeiat Imperiul latin de Constantinopol, un stat dominat din punct de vedere comercial de Republica Venetia, iar aceasta din urma a intrat in posesia mai multor insule din Marea Egee (precum Negroponte - astazi Eubea, Naxos, Chios etc., ulterior si Creta, precum si orasele Modon si Coron din Peloponez. La inceputul secolului al XV-lea, teritoriul republicii s-a extins si in Italia de nord, prin supunerea oraselor invecinate (Padova, Vicenza, Verona etc.) si a regiunii friulane. Astfel, in a doua parte a secolului respectiv, dominatia venetiana se intindea pana la fluviul Adda, incluzand noi orase, precum Bergamo si Brescia.

In secolul al XVIII-lea, Venetia era printre orasele cele mai rafinate din Europa, cu o mare influenta in domeniul artelor, arhitecturii si literaturii acelei perioade. Teritoriul Republicii cuprindea Venetia, Istria, Dalmatia, Cattaro (azi, Kotor) si o parte din Lombardia si din Emilia-Romagna. Dar, dupa 1070 de ani de independenta, in 12 mai 1797 orasul este cucerit de Napoleon Bonaparte. Dogele Ludovico Manin este constrans de Napoleon sa abdice si este dizolvat Consiliul Republicii pentru a proclama "Guvernul Provizoriu al Municipalitatii Venetia". Pe 16 mai 1797 trupele franceze au ocupat orasul.

Pe 17 octombrie 1797 "Municipalitatea Venetia" inceteaza sa mai existe, fiind cedata Austriei. Veneto, Istria, Dalmatia si Cattaro au format "Provincia veneta” a Imperiului Austriac. Austriecii au intrat in oras pe 18 ianuarie 1798. Din 1866, Venetia a intrat in componenta Regatului Italiei.

In prezent, Venetia este impartita in sase cartiere: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio si Castello, cuprinzand 118 insule, 354 poduri si 177 canale.

Piata San Marco poate fi considerata "centrul centrului" orasului, una dintre cele mai frumoase din lume. Aici se gaseste Bazilica San Marco, Palatul Ducal si clopotnita bazilicii. Un alt simbol al orasului este Podul Rialto pe care se gasesc magazine.

Alte importante monumente venetiene sunt: Arsenalul, Bazilica Santa Maria della Salute si Bazilica Santa Maria Gloriosa dei Frari.

Canalele principale ale orasului sunt: Canal Grande si Canale della Giudecca. Primul imparte in doua orasul trasand un S, al doilea separa centrul vechi de insula Giudecca.

Alte atractii in zona sunt insulele Murano, Burano, Torcello, Lido di Venezia si Pellestrina.
Murano este poate cea mai faimoasa insula din Laguna, cu o traditie importanta in prelucrarea artizanala a sticlei.
Burano atrage repede atentia prin casele viu colorate, fiind faimoasa si pentru broderiile sale.
Torcello, considerata cea mai mica dintre insulele lagunare, are un trecut nobil, chiar daca astazi are cateva zeci de locuitori.
Lido di Venezia este o fasie de pamant care se intinde in mare. Aici se poate merge cu masina si se poate face plaja.
Pellestrina delimiteaza, impreuna cu Lido, laguna de peninsula Chioggia si peninsula Jesolo.

Click AICI pentru mai multe poze din Venetia.




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele