Cetatea Feldioara, Tara Barsei de Jos
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Feldioara
Atractii turistice
Home Home Romania Castele si cetati Castele si cetati Castele si cetati Cetatea Feldioara, Tara Barsei de Jos to Inapoi

Cetatea FeldioaraSituata pe DN 13 si E 60, la 20 km nord de Brasov si 100 km de Sighisoara, localitatea Feldioara domina Tara Barsei de Jos de pe colina care se desprinde din muntii Persani si se opreste pe malul Oltului. Feldioara se gaseste la 40 km de Muntii Bucegi, 30 km de Masivul Postavaru, 45 km de Masivul Piatra Craiului si 10 km de padurile Muntilor Persani. Asezarea are o structura stradala unica in Tara Barsei. Axa principala de aproximativ 1,5 km nu urmeaza directia soarelui, ci este perpendiculara pe ea. Aceasta strada este extrem de larga, cu doua sensuri de circulatie. In centru se afla cladirile importante: biserica evanghelica in zona veche, medievala, primaria, o constructie din sec. al XVIII-lea si scoala (liceul). Celelalte strazi sunt paralele sau perpendiculare pe axa principala.
Asezarea are o istorie indelungata, cu inceputuri in epoca neolitica. Sapaturile arheologice au scos la iveala un inventar bogat, cu preponderenta ceramica pictata de tip Ariujd. Cercetarile sistematice au dovedit o continuitate de viata pana in pragul Evului Mediu, cu obiecte de certa valoare documentara: monede grecesti si macedonene, linguri de aur cu stabila imperiala romana datand din sec. al IV d. Hristos. Localitatea este atestata documentar in anul 1240, sub numele de Castrum Sancte Maria. Se stie ca, inainte de aceasta data, aici au fost asezati cavalerii teutoni de catre regele Ungariei Andrei al II-lea. Acestia au stat doar 14 ani (1211 - 1225), dar au reusit, evident cu ajutorul localnicilor, sa construiasca o cetate in sediul ordinului. Evolutia asezarii atestata de documente este marcata de urmatoarele date: 1370 Castrum Mariee, apoi Villa (1378), oppidum nostrum (regis) 1392, civitas nostra (regis) 1413 civitas, din nou oppidum 1427, 1808 Cetatea de pamant si, in 1854, Feldioara. De la sfarsitul secolului al XIV-lea, Feldioara primeste drept de targ de la regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, fiind pe atunci o perioada destul de lunga una dintre cele mai importante asezari ale Tarii Barsei.
O data cu victoria ostilor lui Petru Rares asupra lui Ferdinand de Habsburg, la 22 iunie 1529, Feldioara intra in istoria nationala, marcand momentul de inceput al domniei domnului Moldovei in Ardeal. Cu timpul, Brasovul va polariza viata economica a zonei, Feldioara ramanand o localitate rurala locuita de romani si sasi in proportii egale. La sfarsitul secolului trecut, formau o comunitate de peste 3.000 de oameni.
Monumentele mai importante, cladiri de patrimoniu sunt: cetatea medievala (probabil din sec. al XII-lea), biserica evanghelica (sec. al XIII-lea), biserica ortodoxa (1788) si monumentul inchinat celor 39 de tineri brasoveni cazuti in batalia desfasurata aici intre principele Ardealului, Gabriel Bathory, si brasoveni, in anul 1612.
Cetatea, din care mai exista doar ruinele, se gaseste in extremitatea sudica a platoului pe care se afla Feldioara. Teritoriul este delimitat printr-un sant de aparare, nu prea adanc, sapat in epoca medievala. Cetatea, care are un aspect medieval tarziu, caracteristic secolelor XIV-XV, mai pastreaza inca 2 turnuri aflate in ruina, legate de ziduri de aparare.
Desi in perioada ei de glorie, cetatea avea puternice ziduri de piatra si caramida, in unele locuri intaritura ajungand pana la 2 m, din ea s-au mai pastrat: turnul de N-V, aproape intreg, fantana din mijloc, astazi astupata, temelia de piatra a capelei, precum si o buna parte din pivnita.
Cetatea este importanta doar pentru cavalerii teutoni si pentru sasii ce le-au urmat, ci si pentru istoria romanilor. Astfel, in anul 1526, intre Ioan Zapolya, voievodul Transilvaniei, ales rege al Ungariei la 10 noiembrie, si Ferdinand de Habsburg, fratele imparatului Germaniei, Carol Quintul, proclamat rege la 17 decembrie, urmau sa hotarasca armele. Solicitat de amandoua taberele, Petru Rares a stat catva timp in cumpana, apoi s-a decis sa-l sprijine pe Zapolya. Drept care voievodul Moldovei a incheiat cu cel al Transilvaniei o invoiala, prin care primul se obliga sa-i aduca la ascultare pe sustinatorii lui Ferdinand, primind in schimb Bistrita si Rodna, cu tinuturile inconjuratoare si veniturile, precum si confirmarea stapanirii pentru Ciceu si Cetatea de Balta, vechi posesiuni ale domnitorilor moldoveni. Ca urmare, in anul 1529 au avut loc trei expeditii ale oastei moldovenesti peste munti. A treia lupta s-a dat la Feldioara, la 22 iunie, langa apa Barsei
Cetatea este importanta doar pentru cavalerii teutoni si pentru sasii ce le-au urmat, ci si pentru istoria romanilor. Astfel, in anul 1526, intre Ioan Zapolya, voievodul Transilvaniei, ales rege al Ungariei la 10 noiembrie, si Ferdinand de Habsburg, fratele imparatului Germaniei, Carol Quintul, proclamat rege la 17 decembrie, urmau sa hotarasca armele. Solicitat de amandoua taberele, Petru Rares a stat catva timp in cumpana, apoi s-a decis sa-l sprijine pe Zapolya. Drept care voievodul Moldovei a incheiat cu cel al Transilvaniei o invoiala, prin care primul se obliga sa-i aduca la ascultare pe sustinatorii lui Ferdinand, primind in schimb Bistrita si Rodna, cu tinuturile inconjuratoare si veniturile, precum si confirmarea stapanirii pentru Ciceu si Cetatea de Balta, vechi posesiuni ale domnitorilor moldoveni. Ca urmare, in anul 1529 au avut loc trei expeditii ale oastei moldovenesti peste munti. A treia lupta s-a dat la Feldioara, la 22 iunie, langa apa Barsei.
Langa cetate se afla si o frumoasa biserica in stil gotic, construita in secolele XIII-XV, foarte bine pastrata pana astazi.

Biserica evanghelica
Este situata in partea de est a localitatii. Conform tipariturilor si traditiilor istorice, sediul principal al Ordinului teutonilor din Tara Barsei se gasea aici in 1211-1225. Biserica este construita in stil gotic pe temeliile unei bazilici mai vechi de la inceputul sec. XIII.

Rezervatii naturale din zona

1. Tampa
Rezervatia se afla la 865 m altitudine si reprezinta o prelungire a unui versant apartinand masivului Postavarul din Muntii Bucegi. Aici cresc specii ocrotite - laleaua pestrita si papucul doamnei - specii de rasinoase (molidul, pinul, laricele) si arbusti (sangerul, cornul, alunul, socul etc). Dintre plante, predomina ulmul, omagul, crucea voinicului, coada iepurelui, colilia, iar dintre speciile de fauna: veverita, ursul, vipera, corbul, precum si diverse specii de fluturi. Datorita valorii sale stiintifice si peisagistice, rezervatia Tampa a fost declarata monument al naturii.

2. Bazaltele de la Rupea
In apropierea orasului Rupea, in Muntii Persani, se afla rezervatia geologica Bazaltele de la Rupea, care ocupa o suprafata de 8,96 ha. Bazaltul care se exploata aici a fost folosit la ridicarea multor constructii, inclusiv a cetatii Cohalmului in sec. XII.

3. Padurea Bogatii
Rezervatia cuprinde o padure din Muntii Persani care adaposteste specii variate de flora si un bogat fond cinegetic, zona fiind si teren de vanatoare. Aici s-a dezvoltat o fauna bogata reprezentata de ursi, mistreti, caprioare etc.

4. Punctul fosilifer Ormenis
In partea de est a Muntilor Persani se intinde pe o suprafata de 4 ha rezervatia paleontologica Ormenis, cunoscuta pe plan international datorita faunei fosile ce dateaza din perioada Cretacicului superior. Primele studii stiintifice avand ca obiect fauna fosila de la Ormenis au fost publicate de catre Fr. Herbish dupa descoperirea punctului fosilifer in 1878. Ultimele studii efectuate au estimat existenta unui important numar de specii de fauna de mare valoare stiintifica. Ca urmare a importantei sale stiintifice, Punctul fosilifer de la Ormenis a fost declarat monument al naturii.Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara
Galerie foto
Share on FacebookNota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 
Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele