Bruxelles - Orasul Bruxelles din Belgia
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos

Bruxelles
Bruxelles


Bruxelles



Bruxelles (olandeza: Brussel, franceza: Bruxelles, germana: Brüssel) este capitala Belgiei si a Regiunii autonome Bruxelles, dar si una dintre cele trei capitale ale Europei (impreuna cu Luxemburg si Strasburg). In 2000, Bruxelles a fost declarat capitala culturala a Europei.

Bruxelles are o populatie de circa 140,000 de locuitori si este una dintre cele 19 municipalitati ale Regiunii Bruxelles, care numara peste un milion de locuitori. Regiunea Bruxelles este o provincie a Belgiei, alaturi de Regiunea flamanda si Valonia. La Bruxelles se gasesc, de asemenea, toate institutiile importante ale Flandrei (parlamentul, guvernul si restul administratiei). Tot la Bruxelles se afla si doua dintre principalele institutii europene: Comisia Europeana si Consiliul Uniunii Europene, in timp ce a treia mare institutie europeana, Parlamentul, are aici o camera parlamentara, unde se intrunesc comitetele si se tin sedinte. La Bruxelles se gasesc sediul NATO (Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord), Uniunea Europei de Vest (WEU) si EUROCONTROL, Organizatia Europeana pentru Siguranta Traficului Aerian.

Din punct de vedere al limbii vorbite, Belgia se imparte in doua: regiunea nordica, unde predomina olandeza si zona de sud, unde se vorbeste franceza. La Bruxelles, desi majoritatea populatiei vorbeste franceza, sunt oficiale amandoua limbile. Initial, in zona Bruxelles-ului se vorbeau dialecte brabantice ale limbii olandeze, insa in oras au coexistat, ca limbi oficiale, franceza si olandeza. In secolele XIX si XX, ca urmare a dezvoltarii literaturii, dialectele au fost treptat inlocuite de limba literara, in special franceza, iar in prezent dialectele sunt tot mai putin intalnite.

Etimologia numelui Bruxelles provine de la toponimele olandeze Bruocsella, Brucsella sau Broekzele. In franceza, "Broekzele" se scria "Bruxelles". In valona, ca si in olandeza, sunetul "k" a disparut, iar "z" a devenit "s". Numele celorlalte orase din Regiunea Bruxelles sunt de origine olandeza, exceptie facand Evere, care este celtic.

Istoric
In 977, imparatul german Otto II I-a daruit Lorena de Jos (frontiera vestica a imperiului) lui Charles, fiul renegat al lui Ludovic al IV-lea al Frantei. Desi orasul Bruxelles era deja cunoscut la acea vreme, fondarea asezarii este considerata a fi in jurul anului 979, cand Charles a construit un mic castel pe insula Saint-Gery. La sfarsitul secolului al X-lea, o data cu moartea lui Charles, Lorena de Jos a intrat in stapanirea lui Lambert I de Leuven, in timpul caruia au fost construite o noua fortificatie si primele ziduri ale orasului. In secolul al XII-lea, mica asezare a devenit o oprire importanta pe drumul comercial dintre Bruges si Cologne - cam in aceasta perioada, contii de Leuven si-au schimbat numele in duci de Brabant. Intre 1357 si 1379 au fost construite alte ziduri ale cetatii (cele existente erau deja neincapatoare). In secolul al XV-lea, dupa casatoria Margaretei a III-a de Flandra cu Philip, Duce de Burgundia, Casa regala valona a dat un nou duce de Brabant (Antoine), care era descendent al Habsburgilor (Maximilian de Austria, viitorul imparat german, era tatal lui Philip). In 1695, Bruxelles-ul a fost atacat de Ludovic al XIV-lea al Frantei, iar orasul a fost in mare parte distrus - in mod miraculos, primaria, situata in piata centrala a asezarii, a scapat. In 1830, la Bruxelles are loc Revolutia belgiana, iar la 21 iulie 1831 la conducerea tarii ajunge Leopold I, primul rege al Belgiei. In cel de-al doilea razboi mondial, Bruxelles-ul a avut de suferit de pe urma bombardamentelor (in special in anii 1943 - 1944).

Economie
Economia orasului se bazeaza pe functiile de administratie: ministere, institutii nationale si regionale; ambasade si reprezentante diplomatice; sedii regionale si europene ale firmelor multinationale; servicii juridice si de consultanta; hotelarie, restaurante, campinguri si turism; aviatie, navigatie, alte transporturi.

Universitati
La Bruxelles exista mai multe universitati, cele mai cunoscute fiind Universite Libre de Bruxelles (ULB) si Vrije Universiteit Brussel (VUB), alaturi de care trebuie mentionate o filiala a Universitatii catolice de la Louvain (UCL), numita si "Louvain-en-Woluwe" sau "UCL-Brussels" si Universitatea catolica Bruxelles, cu predare in olandeza.

Transport
- aeroporturi: Brussels National Airport, situat in Zaventem si Brussels South Airport, aflat in apropiere de Charleroi, la circa 80 km de Bruxelles.
- gari: din Bruxelles pornesc trenuri care fac legatura cu Marea Britanie (Eurostar) si cu marile orase ale Europei (Thalys).
- metrou: inaugurat in 1976, metroul din Bruxelles a fost precedat de linii subterane de tramvai, cunoscute ca premetro (din 1968).
- o retea de transport de suprafata, deservita de autobuze si tramvaie
- port: situat pe canalul Willebroek, in partea nordica a orasului.

Conferinte si targuri
In 1930, la Bruxelles a avut loc al treilea Congres de arhitectura moderna. In 1935 si in 1958, aici s-au desfasurat doua expozitii mondiale (in 1958, la Bruxelles a fost construit Atomul, o structura inalta de 103 m, reprezentand un atom de fier si care a devenit, in buna masura, un simbol al orasului).

Locuri de interes/ atractii
Bruxelles: Atomul, La Bourse (in olandeza: De Beurs), Grand-Place (in olandeza: Grote Markt), Heysel (in olandeza: Heizel), Jeanneke Pis, Manneken Pis, Teatrul La Monnaie (in olandeza: De Munt), Catedrala St. Michael si St. Gudula, Maison Horta (in olandeza: Hortahuis) etc.

Parcuri: Parc de Bruxelles (in olandeza: Warandepark), Bois de la Cambre (in olandeza: Ter Kamerenbos), Cinquantenaire (in olandeza: Jubelpark), Parc de Laeken (in olandeza: Park van Laken), Parc de Woluwe (in olandeza: Park van Woluwe), Parc Josaphat, Parc Roi Baudouin, Kauberg, gradina botanica (in olandeza: Kruidtuin), Parc Lepold etc

Personalitati ale orasului Bruxelles
Pierre Alechinsky (artist plastic), Jacques Brel (muzician), Michel De Ghelderode (dramaturg), Marc Didden (regizor), Sf.Gudula din Bruxelles (patroana orasului si mare sfanta a Belgiei), Audrey Hepburn (actrita), Paul-Emile Janson (politician), Rene Magritte (pictor), Toots Thielemans (cantaret de jazz), Jean-Claude Van Damme (actor), Marguerite Yourcenar (scriitor si prima femeie membru al Academiei Franceze).

Muzee
Muzeul jucariilor, Muzeul regal de arte frumoase, Palatul Artelor, Muzeul Filmului, Muzeul intrumentelor muzicale, Muzeul Militar National, Institutul regal de Stiinte naturale etc.


Click AICI pentru mai multe poze din Bruxelles.




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele