Judetul Hunedoara
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos



Judetul Hunedoara



 
Judetul HUNEDOARA


Date generale

Populatie: 518.975 locuitori ( 01.07.2001)
Suprafata: 7.063 kmp
Localizare: in partea central-vestica a Romaniei
Orase: Deva (resedinta de judet), Hunedoara, Petrosani, Orastie, Vulcan, Lupeni, Petrila, Uricani, Brad, Simeria, Calan, Hateg, Aninoasa.

Atractii turistice:

- lacuri glaciare (in Muntii Retezat): Bucura, Zanoaga, Poarta, Agatat, Florica, Viorica, Ana, Lia

- pesteri: Cioclovina (in Muntii Sebes, parte a Complexului carstic Cioclovina ? Ponorici, una dintre cele mai mari rezervatii speologice din Romania), Tecuri (in partea nordica a Muntilor Sureanu), Sura Mare (in apropiere de satul Ponor, strabatuta de raul Ohaba, care formeaza un lac interior; este cea mai importanta pestera din Muntii Sebesului si adaposteste cea mai mare colonie de lilieci din Romania).

- Parcul dendrologic Simeria, aflat la 12 km de Deva, a fost creat in urma cu peste 250 de ani si include specii de copaci adusi din China, Japonia, America de Nord (magnolii, bambus, eucalipt etc)

- Alte rezervatii naturale: Padurea Bejan (langa Deva, reuneste toate speciile de stejar din Romania), padurea de stejari de la Chizid (langa Hunedoara)

- Monumente ale naturii: stejarul lui Horea de la Tebea

- Statiuni: Geoagiu, amplasata la 46 km de Deva si 19 km de Orastie, statiunea este situata la poalele Muntilor Metaliferi, la o altitudine de 350 m.

- Vestigii istorice: cetati dacice - Costesti, Blidaru, Piatra Rosie, Gradistea Muncelului; Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei Romane, situata la 17 km de Hateg, a fost infiintata in jurul anului 107 la ordinul imparatului Traian (numele complet al asezarii ? Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa)

- Cetatea Deva, construita in secolul al XIII-lea pe un con volcanic ce domina orasul Deva. Atestata in 1269, a fost una dintre cele mai puternice fortificatii din Transilvania. A fost abandonata in 1849, cand o explozie la depozitul de munitie a distrus zidurile cetatii.

- Castelul Corvinestilor de la Hunedoara, ridicat in secolul al XIII-lea.

- Alte castele: Magna Curia (sec.al XVI-lea), castelul de la Santamarie Orlea (sec. al XVI-lea ? sec.al XVII-lea).

- Edificii religioase: Biserica Densus (construita in secolul al XIII-lea cu piatra de la ruinele cetatii Sarmizegetusa, are o pictura murala interioara foarte interesanta, ce dateaza de la 1443), Manastirea Prislop.

Date geografice

Judetul Hunedoara este situat in sud-vestul Transilvaniei, la sud de raul Mures. Forma de relief predominanta este muntoasa, judetul avand peste 30 de varfuri - printre acestea se numara si Retezat (2.484 m), Peleaga (2.509 m) si Papusa (2.502 m). Raurile principale au peste 500 km lungime si pe intreaga suprafata a judetului se gasesc peste 80 de lacuri glaciare. Bogatiile solului si subsolului constau in carbune (huila), minereuri neferoase (cupru si aur), ape minerale, paduri de fag si pin. In 1935, a fost fondat Parcul National Retezat.

Judetul Hunedoara - scurt istoric

Istoria acestei regiuni este extrem de bogata in evenimente, inca din paleoliticul mijlociu, existand dovezi ale asezarilor umane din a doua etapa a Epocii Fierului purtand amprenta civilizatiei geto-dacice si apoi a civilizatiei daco-romane, ca si a unirii in primul mileniu a organizarilor prestatale de la Strei, Dobra si Hunedoara. In secolul al XIII-lea, Hunedoara devine autoguvernanta. In urmatoarele secole au fost scrise importante pagini de istorie: batalia impotriva otomanilor condusa de Iancu de Hunedoara (in secolul al XV-lea), rascoala iobagilor condusa de Horia, Closca si Crisan (1784), participarea la evenimentele revolutiei din 1848-1849 sub conducerea lui Avram Iancu, participarea masiva la crearea Statului National Roman (1 Decembrie 1918) si participarea la cele doua razboaie mondiale.
Vestigii ale omului din paleolitic se gasesc in pesterile Cioclovina si Ohaba Ponor. In Turdas, langa Orastie, se gasesc vestigii ale culturii neolitice. In Muntii Orastie (Masivul Surianu), la Gradistea Muncelului, se gaseste Sarmizegetusa Regia, capitala regilor daci Burebista si Decebal. In depresiunea Hateg se gasesc ruinele capitalei Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. La poalele Muntilor Poiana Rusca, in orasul Hunedoara, se gaseste impozantul castel al familiei Corvin, cea ma bine pastrata cladire medievala din sud-estul Europei. Tot aici se gasesc si cele mai vechi monumente crestine din Evul Mediu: bisericile din Densus, Streisingeorgiu, Strei, Santamarie Orlea, Gurasada, Ribila si Criciur, adevarate capodopere ale culturii europene timpurii. In Municipiul Deva, resedinta de judet, se gasesc doua puncte de interes turistic: Castelul Magna Curia, construit in secolul al XVI-lea, astazi Muzeul Civilizatiei Daco-romane, si Liceul Sportiv care este cunoscut in intreaga lume datorita renumitelor gimnaste Nadia Comaneci, Lavinia Agache, Daniela Silivas si Lavinia Milosovici. De asemenea, in judet se mai gaseste si Cetatea Deva.

CASTELUL CORVINESTILOR - HUNEDOARA

Ridicat in secolul al XIV-lea, pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la baza careia curge paraul Zlasti, castelul este o constructie mareata, cu acoperisuri inalte si divers colorate, cu turnuri si turnulete, ferestre si balcoane impodobite cu dantelarii de piatra cioplita. Fiind una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara, castelul cunoaste in timpul acestuia insemnate transformari. El devine astfel o somptuoasa locuinta, nu numai un punct strategic intarit. Cu trecerea anilor, diversii stapani ai castelului i-au modificat infatisarea, imbogatindu-l cu turnuri, sali si camere de onoare. Galeria si donjonul - ultimul turn de aparare (turnul "Ne boisa" = Nu te teme), ramase neschimbate de pe timpul lui Iancu de Hunedoara, precum si Turnul Capistrano (dupa numele unui vestit calugar de la curtea castelului), reprezinta cateva dintre cele mai semnificative parti ale constructiei. Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare incapere de receptii), Turnul buzduganelor si Bastionul alb care servea drept depozit de bucate, Sala Dietei, avand medalioane pictate pe pereti (printre ele se gasesc si portretele domnilor Matei Basarab din Tara Romaneasca si Vasile Lupu din Moldova). In aripa castelului numita Matia se mai desluseste destul de vag, o pictura referitoare la legenda cu corbul de la care se zice ca isi trag numele urmasii lui Iancu de Hunedoara (Corvini). In curtea castelului, alaturi de capela zidita tot in timpul lui Iancu de Hunedoara, se afla o fantana adanca de 30 de metri. Dupa legenda, aceasta fantana ar fi fost sapata de trei prizonieri turci, carora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. Dar dupa 15 ani de truda, cand au terminat fantana, stapanii nu s-au tinut de cuvant. Se spunea ca inscriptia de pe zidul fantanii inseamna "Apa aveti, dar suflet, nu". In realitate, continutul descifrat de specialisti este "Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica". Castelul a fost restaurat si transformat in muzeu.

Personalitati hunedorene: Nicolae Olahus (secolul al XV-lea), Matei Corvin, Ioan Budai Deleanu, Aurel Vlaicu, Ovidiu Densusianu, Silviu Dragomir


Poze judetul Hunedoara




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele