Judetul Buzau
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai jos



Judetul Buzau



Judetul Buzau

Date generale

Populatie: 503.451 locuitori (01.07.2001)
Suprafata: 6.103 km%u02DB
Localizare: in partea de sud-est a Romaniei, invecinandu-se cu judetele Brasov si Covasna la nord-vest, Vrancea la nord-est, Braila la est, Ialomita la sud si Prahova la vest.
Orase: Buzau (resedinta de judet), Ramnicu Sarat, Nehoiu, Pogoanele.

Atractii turistice

- Lacuri: Lacul fara fund (Lacul Vulturilor) - acest lac periglaciar este situat in Muntii Siriu, la o altitudine de 1.420 m si are o suprafata de peste 0.5 hectare. Alte lacuri: Lacul Talharilor, Joseni, Polociori (situate in Valea Grabicina), Lacul Meledic, Balta Alba, Amara (cunoscute pentru noroiul terapeutic).

- Rezervatii naturale si monumente ale naturii: Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca) - aceasta rezervatie naturala se intinde pe circa 30 de hectare si este un fenomen rar intalnit in lume.

- Sarea lui Buzau - rezervatie geologica si paleontologica, situata intre Parscov si Badila, pe valea raului Buzau si unde se intalnesc blocuri de calcar care conserva fosile din Jurasic.

- Focul Viu (in apropiere de Lopatari) - este o flacara inalta de jumatate de metru, cauzata de o emisie continua de gaze naturale.

- Statiuni: Sarata Monteoru, situata la 18 km de Buzau, la o altitudine de 86m. Aici se intalnesc vestigii ale culturii Monteoru, datand din Epoca Bronzului si urme ale unei asezari dacice. In aceasta zona (dealul Istrita, langa Pietroasele) a fost descoperita celebra "Closca cu puii de aur".

- Biserici si manastiri: Biserica episcopala din Buzau, o constructie impunatoare, ridicata in 1504 de Radu cel Mare si reconstruita de Matei Basarab in 1649; Biserica manastirii Ramnicu Sarat, ridicata intre 1691 1697, in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu.

- Alte atractii: Mina de Petrol de la Sarata-Monteoru; Expozitia in aer-liber de sculptura de la Ciolanu-Magura, Colectia de Chihlimbar de la Colti, adaposturile din pestera de la Boziru, Pestera de sare de la Melenic, Palatul Episcopal Buzau.

Descriere geografica

Judetul Buzau, situat in sud-estul Romaniei, se intinde pe aproape tot bazinul hidrografic al raului Buzau, care izvoraste din curbura Carpatilor. Aici se intalnesc, armonios imbinate, cele trei forme de relief: la nord se gasesc Muntii Buzau (cu vf. Penteleu de 1.772 m si vf. Lacauti, de 1.777 m), parte a Carpatilor de Curbura; la sud se gaseste campia, apartinand Campiei Romane, iar la mijloc, o regiune de dealuri, cu altitudini cuprinse intre 400 si 800 m si acoperite cu livezi. Unele dealuri coboara spre sud, ceea ce le confera un climat sud-mediteranean favorabil viticulturii, regiunea Pietroasele fiind renumita pentru vinurile sale.
Judetul Buzau, apartinand istoric si geografic Munteniei, este situat la intersectia drumurilor dintre patru mari provincii romanesti: Transilvania, Moldova, Muntenia si Dobrogea, ceea ce a avut repercusiuni asupra istoriei si dezvoltarii economice a zonei. Clima este temperat-continentala, iar temperaturile medii variaza intre 12 si 14 °C. Temperaturile maxime se inregistreaza in iulie, pana la 37 °C, in timp ce temperaturile minime se inregistreaza in februarie - 26 °C. Media anuala a precipitatiilor este intre 400 si 500 mm.
Subsolul este bogat in depozite de sare, gaze naturale, carbune, ape minerale, chihlimbar.
Orasul Buzau este un important nod feroviar si rutier, situat pe una din magistralele feroviare ale tarii, linia 500, de importanta europeana: Bucuresti - Ploiesti - Buzau - Focsani - Bacau - Suceava. Gara Buzau este un important nod feroviar, de aici plecand linii ferate spre Braila, Galati, Constanta, Brasov, precum si o linie locala spre Berca Patarlagele - Nehoiu - Nehoiasu. La Buzau se poate ajunge cu autoturismul pe drumul european E85 (sau DN2) dinspre Bucuresti, sau dinspre Suceava, Bacau, Focsani, Rm. Sarat; de la Ploiesti pe DN1B; de la Brasov pe DN10 (itinerar pe Valea Buzaului); dinspre Braila pe DN2B.

Legaturile judetului Buzau cu celelalte zone din tara:
- Drumul European E 85 (sau DN 2) dinspre Bucuresti sau dinspre Suceava, Bacau, Focsani;
- DN 1B spre Ploiesti;
- DN 10 spre Brasov (itinerar pe Valea Buzaului);
- DN 2B spre Braila;
- Magistrala feroviara - linia 500 - de importanta europeana (Bucuresti-Ploiesti-Buzau-Focsani-Bacau-Suceava).

Scurt istoric

Pe teritoriul judetului Buzau se conserva vestigii care atesta existenta omului in regiune din cele mai vechi timpuri: unelte si arme din oase sau pietre cioplite, obiecte ceramice din Neolitic si Epoca Bronzului, apartinand Culturilor Boian, Gumesti si Monteoru.
Numele Mousaios (Buzau) a fost pentru prima data mentionat in scris intr-o scrisoare a guvernatorului roman din Dobrogea trimisa lui Vasile cel Mare, episcopul de Capadochia, in anul 376 d.Hr., mentionand existenta, pe malurile raului Mousaios, a unei asezari urbane cu acelasi nume. Documentul se gaseste in Biblioteca Vaticanului.

Date importante:
- 1431, 30 ianuarie - prima mentionare documentara a Buzaului ca targ si punct de vama intr-un document intern este din timpul lui Dan al II-lea (1420-1431).
- 1500 - domnitorul Radu Cel Mare, cu ajutorul patriarhului Nifon, infiinteaza Episcopia Buzaului, orasul devenind resedinta episcopala.
- 1507 - orasul Boza (Buzau) apare pentru prima oara intr-o harta intocmita de Nicolaus Germanus. Domnitorul Radu de la Afumati daruieste Episcopiei cateva salase de tigani si trei mori "care sunt pe Buzau", acesta fiind primul document despre functionarea morilor pe raul Buzau.
- 1571 - este construita manastirea Banu, mentionata documentar pentru prima oara in 1592, ctitoria lui Andronic Cantacuzino. In 1722, biserica este rezidita de Andreiana, sotia lui Serban Cantacuzino. In 1884, la pictarea bisericii participa si Gheorghe Tattarescu.
- 1575 - ia fiinta Bazarul, al doilea din Tara Romaneasca, piata permanenta cu dughene, pravalii, pivnite, magazii - prima stire privitoare la un element urbanistic - piata.
- 1691 - Constantin Brancoveanu infiinteaza prima tipografie in slova romaneasca, condusa de Mitrofan, la Episcopia Buzaului.
- 1693 - Constantin Brancoveanu da un act pentru a se face targ la Buzau.
- 1778, 26 august - intr-un document emis de Alexandru Ipsilanti este mentionata Dragaica langa oras. Scopul initial al Dragaicii era desfacerea lanii, de aceea targul se tinea in lunile de dupa tunderea oilor.
- 1831 - se infiinteaza Scoala de zugravi de subtire si iconari pe langa Episcopie, condusa de Nicolae Teodorescu, iar in 1832 se deschide prima scoala in limba romana - Scoala Nationala (Preparandie), avandu-l ca director pe Dionisie Romano. La 1832 are loc cea dintai numaratoare oficiala, Tabela statistica (recensamant) a populatiei. Orasul avea un numar de 2567 suflete.
- 1836 ? ia fiinta Seminarul, prima scoala secundara din Buzau, iar in 1838 este inaugurata cladirea acestuia. In 1838 apare Scoala Normala a judetului, unde se strang candidatii de invatatori din 115 sate buzoiene.
- 1840 - Dionisie Romano infiinteaza la Scoala nationala prima Biblioteca scolara romaneasca pentru invatatori, dar care functiona si ca biblioteca publica. Prima publicatie "religioasa si morala" din tara, "Vestitorul Bisericesc", apare la 1839. Initiatorul, Dionisie Romano, este considerat ctitor al presei buzoiene.
- 1848, 18 - 19 iunie ? Buzaul este primul oras de provincie unde s-a organizat Garda Nationala.
- 1854 - 1855 - apare Biblia de la Buzau, editata de Episcopul Filotei, a patra Biblie romaneasca.
1867 - ia fiinta Gimnaziul, care s-a numit "Tudor Vladimirescu" pana in 1875, apoi "Alexandru Hasdeu". Din 1932 - "B.P.Hasdeu", azi Colegiul National "B.P.Hasdeu"". In 1868 apare prima Librarie la Buzau, a lui Al. Georgescu, iar in 1873 ia fiinta noua tipografie "Alexandru Georgescu", prima tipografie laica, deschizand drumul publicisticii buzoiene.
- 1872 - se da in exploatare calea ferata Bucuresti - Buzau - Braila ? Galati, iar in 1881, calea ferata Buzau - Marasesti, prima linie ferata proiectata si construita de ingineri romani. Moara "Garoflid" (cu 3 sectii: faina, malai si o fabrica de postav si dimie actionata mecanic) este prima instalatie industriala din oras. Este data in functiune in 1891 fabrica "Brainski & Rosazza S.A.", prima fabrica de tigle si de produse ceramice cu cuptoare mari sistematice din Regat. In 1873, Basil Iorgulescu infiinteaza Biblioteca Gimnaziului "Tudor Vladimirescu" (Colegiul National "B.P.Hasdeu"), iar in 1893 Biblioteca Publica "Carol I" in noul local al gimnaziului. Se constituie in 1895 prima colectie publica de piese arheologice, antropologice si istorice intr-o sala a Gimnaziului "Tudor Vladimirescu" ("B.P.Hasdeu") - in fapt primul muzeu la Buzau.
- 1903 - este inaugurat Palatul Comunal, constructie inceputa in 1899, din initiativa primarului Nicu Constantinescu, dupa proiectele arhitectilor Savulescu si Kafsinski.
- 1907, 11 - 24 martie - are loc Rascoala la Buzau, cand numerosi tarani pornesc din Obor, manifestand si devastand case si magazine situate in perimetrul comercial. Au murit 11 persoane si alte zeci au fost ranite.
- 1908 - este inaugurata calea ferata Buzau-Nehoiasu. In 1913 este infiintata distileria de petrol "Saturn".
- 1937 - se inaugureaza sediul Scolii Normale de fete (azi sediul Muzeului judetean). A luat fiinta Fabrica "Metalurgica si Turnatorie S.A." (1928). Dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, primarul Stan Sararu construieste Piata Centrala in 1934 - 1935.
- 1968 - dupa infiintarea judetului Buzau se construiesc doua platforme industriale: Buzau-Sud, pe o suprafata de 318 ha ce cuprindea 50 intreprinderi si sectii si zona industriala Buzau-Nord, cu o suprafata de 125 ha ce cuprindea 32 intreprinderi si sectii. Se inaugureaza Tabara de Sculptura in aer liber de la Magura care a avut 16 editii (1970 - 1985), ce semnifica cele 16 secole de atestare a municipiului Buzau.

Cultura:

Personalitati buzoiene: pasoptistii si unionistii Scarlat Voinescu, Costache Ciochinescu, Neagu Benescu, Petru Suciu Muresan sau Dimitrie Racovita.
Nicolae Teodorescu (seful scolii de zugravi de subtire, infiintata la Buzau in 1831, intre elevi numarandu-se si nepotul sau Gheorghe Tattarescu, Ion Andreescu, Stefan Popescu, Grigore Negosanu, Constantin Petrescu-Dragoe, Adina-Paula Moscu si Alexandru Moscu), muzicienii Nicolae si Maria Severeanu, prof. Ioan Vicol, pianistul George Moscu, baritonul Aurelian Costescu Duca, George Ciprian, patronul spiritual al teatrului profesionist de la Buzau (infiintat in 1995, inaugurat la 5 aprilie 1996). In literatura, incepand cu Mitrofan si Dionisie Romano, episcopi, si continuand cu Vasile Carlova, primul poet modernist, amintim pe Vasile Voiculescu, Ion Caraion, Ion Baiesu, Radu Carneci, Laurentiu Ulici, Passionaria Stoicescu, Denisa Comanescu-Prelipceanu si multi altii.
Stiinta este reprezentata prin savanti de renume: Nicolae Vaschide, ajuns director la Sorbona, prof. univ. Constantin Sudeteanu, academicienii Radu Vladescu si Traian Savulescu, renumitul oculist Nicolae Manolescu si, nu in ultimul rand, laureatul premiului Nobel pentru medicina, George Emil Palade.
La Buzau s-au infiintat si au activat societati si asociatii culturale intre care, in 1893, filiala Ateneului, prima asociatie a invatatorilor "Solidaritatea" (1882), societati literare, muzicale si stiintifice, ceea ce confera Buzaului un loc important intre centrele de cultura si spiritualitate ale tarii.


Poze judetul Buzau




Share on Facebook



Nota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 




Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele