Judetul Alba
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe aici
Newsletter

Pentru a primi newsletter, introduceti
emailul dumneavoastra mai josJudetul AlbaDate generale
Populatie: 394.959 locuitori (01.07.2001)
Suprafata: 6.242 kmp
Localizare: in partea central-vestica a Romaniei

Orase din judetul Alba: Alba-Iulia (resedinta de judet), Abrud, Aiud, Blaj, Campeni, Cugir, Ocna-Mures, Sebes, Teius, Zlatna.

Atractii turistice din judetul Alba:

- pesteri: Scarisoara (in muntii Apuseni) - cel mai mare ghetar din Romania; Huda lui Papara (Trascau) - se intinde pe 2.000 m de-a lungul unui rau subteran; Vartop (in apropiere de Arieseni), Zgurasti, Pojarul Politei etc.

- chei si defilee: Cheile Ramet (aici se gasesc floarea de colt si garoafa alba, recunoscute ca monumente ale naturii), Defileul Ariesului, Cheile Ampoitei

- lacuri: Iezerul Ighielului - cel mai mare lac carstic din Romania, Iezerul Sureanu, Ocna Mures, Oasa, Tau, Nedeiu (lacuri de baraj).

- rezervatii naturale: Dealul cu melci (rezervatie paleontologica pe valea Ariesului), Pietrele Detunatei, situate la 20 km de Abrud, rezervatie geologica reprezentata de doua roci bazaltice vulcanice; Rapa Rosie, la 3 km de Sebes, rezervatie geologica intinsa pe 10 hectare.

- statiuni: Ocna Mures - amplasata pe malul stang al Muresului, la o altitudine de 258 m.

- monumente istorice: Cetatea Alba Iulia (prima cetate medievala construita in secolele 9 - 10. Cetatea Alba Carolina este cea mai mare fortificatie de acest tip din Transilvania, ridicata intre 1716 si 1738), ruinele cetatii dacice de la Capalna (sec.2 ien - 106 en), cetatea dacica de la Craiva ( sec.2 ien - sec.1 en)

- biserici: catedrala romano-catolica de la Alba Iulia (cel mai important monument de arhitectura medievala transilvaneana. A fost restaurata de catre Iancu de Hunedoara si a devenit locul de inmormantare al familiei acestuia), biserica evanghelica din Sebes (construita in sec.13 - 14, impleteste stilurile romanesc si gotic)

- castele si palate: Palatul Princiar din Alba Iulia, Castelul Martinuzzi din Vintu de Jos, Castelul Bethlen, Castelul Teleky.

Accesul in judetul Alba se realizeaza cu mijloacele auto in principal pe cele doua magistrale rutiere:
DN 1: Bucuresti – Brasov – Sibiu – Sebes – Cluj-Napoca – Oradea
DN 7: Bucuresti – Pitesti – Sibiu – Sebes – Deva – Arad.
Alte drumuri nationale care strabat judetul sunt:
DN 74: Brad – Abrud – Alba Iulia, care face legatura cu Tara Zarandului,
DN 75: Lunca – Campeni – Turda,
DN 74A: Abrud – Campeni,
DN 14B: Copsa Mica – Blaj – Teius
DN 67C: Novaci – Oasa – Sugag – Sebes.

Data fiind pozitionarea sa, judetul Alba este relativ usor accesibil din orice regiune a tarii, iar numarul mare de atractii turistice, dar si frumusetea peisajelor il recomanda ca destinatie de vacanta pentru orice anotimp.

 Informatii preluate de pe site-ul www.apulum.ro

Poze judetul Alba
Share on FacebookNota!
Daca ai deja cont pe site-ul TravelWorld.ro, autentifica-te AICI si completeaza formularul de comentarii. Iti multumim.

:

Cod de securitate *

security image
 
Interviul TravelWorld.ro
Agentia de turism Tourex: Seriozitate, experienta, incredere. Descopera lumea cu o agentie verificata!

Cand analizezi serviciile unei agentii, trebuie sa tii cont de multe aspecte – experienta, diversitate, preturi, parerile altor turisti etc. Agentia de turism Tourex este partenerul de care aveti nevoie.

Vezi toate interviurile
Ultima firma inscrisa in site

Casa Hrisicos, Constanta

Linkuri sponsorizate

Jocuri si jucarii

City break

Articole
Top 10 cele mai luxoase cazinouri din lume

Pe taramul jocurilor cu mize mari, putine experiente rivalizeaza cu luxul extravagant din cele mai opulente cazinouri din lume. Ele sunt vitrine de grandoare, sofisticare si extravaganta fara egal. [citeste tot]

Vezi toate articolele
Cerere personalizata
Din Transilvania in Kamchatka
Mongolia 1, 26-30 iunie

Nici o poza, video sau carte nu m-ar fi pregatit pentru Mongolia! De indata ce am trecut granita, drumurile s-au terminat, este doar un loc gol, fara nimic, cu dealuri si munti dezolanti.Un peisaj terifiant, dur, dar de o mare frumusete. Este uimitor, dar [citeste tot]

Vezi tot jurnalul
Articole video
Fontana di Trevi
18-05-2011
Fontana di Trevi

Se spune ca, daca arunci o moneda in fantana, te vei intoarce la Roma ... dar trebuie sa o arunci peste umar, cu spatele la fantana.[...]

Las Vegas by night
23-03-2011
Las Vegas by night

Faceti turul Las Vegasului, noaptea. Lumini, hoteluri, atmosfera. Apoi si ziua si iar noaptea.[...]

Vezi toate articolele